cookie-og-privatlivspolitik
I statsskovene må du gerne være efter mørkets frembrud og overnatte enten i shelter, på lejrpladser eller i områder med fri teltning. (Arkivfoto).

2

Billeder

I statsskovene må du gerne være efter mørkets frembrud og overnatte enten i shelter, på lejrpladser eller i områder med fri teltning. (Arkivfoto).
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix

Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Danskernes appetit på overnatninger i naturen slår rekord. Læs her, hvorfor du skal opleve naturen i vintermørket - med en overnatning eller bare et par timer.
15. oktober 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Det bliver hurtigt mørkt i vinterhalvåret, og for mange bliver det et naturligt tidspunkt at vende snuden hjem.

Men faktisk bør du unde dig selv at opleve naturen i mørke, siger Jesper Hede, der er forfatter til bogen "Bushcraft i Norden" og underviser i bushcraft altså primitivt friluftsliv.

- Der sker både noget med én selv og den måde, man oplever sine omgivelser. De øvrige sanser skærpes, og man hører, dufter og oplever naturen anderledes, siger han.

Samtidig viser nye tal fra Naturstyrelsen, at danskerne for alvor har fået smag for lejrlivet.

I første halvår af 2021 bookede 25 procent flere end året før en shelterplads til bål eller overnatning. Og det skal ses i lyset af, at coronaåret 2020 i sig selv slog rekord.

Annonce

Men hvis man ikke har mod på en hel nat ude, kan mindre også gøre det, siger Marie Roland, der er naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

Det kan være, at man bare bliver i skoven et par timer efter solnedgang.

- På den måde får man mulighed for at opleve et vagtskifte i naturen, hvor dagaktive dyr går til ro, og nataktive dyr står op, siger hun.

Uanset om I bliver en time eller et døgn, er bål en dejlig ting i mørket, lyder det enstemmigt.

Hvis I påtænker at blive et par timer med familien, kan I gøre det nemt for jer selv og medbringe lidt tørt brænde og tændblokke.

Annonce

For andre vil det være et sjovt benspænd, at man kun må tænde bål med tændstål, foreslår Jesper Hede.

- Det vigtigste er bare, at man ikke ender med at tage hjem, fordi man fryser og ikke kan få ild, så gør projektet realistisk, siger han.

Et andet godt projekt er madlavning.

Medbring en pandelygte, så du hverken skærer eller brænder dig.

Men derudover er der god tid til at hakke, snitte og kræse om maden, når det bliver tidligt mørkt, og man alligevel er i lejren.

Annonce

- For børnefamilierne kan det også bare være varm kakao over bål eller medbragte madpakker, før man tager hjem og sover, foreslår Marie Roland.

Hvis man derimod bliver i skoven og overnatter, er det vigtigt, at man har styr på det basale.

For det første skal man have en ordentlig vintersovepose.

- Når man overnatter ude i sommermånederne, kan det være okay med en billig sovepose. Sådan er det ikke i vinterhalvåret, hvor det handler om sikkerhed, forklarer Jesper Hede.

Læs på soveposen: Ud for betegnelsen "comfort" kan du læse temperaturgrænsen for, hvornår soveposen kan bruges af kvinder.

Annonce

Ud for "comfort limit" angives temperaturgrænsen for, hvornår mænd - som rent fysiologisk holder bedre på varmen - kan sove behageligt, oplyser friluftsbutikken Friluftsland.

"Extreme" er den yderste temperaturgrænse, som samme sovepose kan bruges ved.

- Om vinteren er det vigtigt at have en ordentlig sovepose, for det kan potentielt blive farligt, hvis man bliver våd, kold og underafkølet, siger Jesper Hede.

Inden for basalt friluftsliv er der fire afgørende flueben, man skal kunne sætte: Man skal have ly, varme, mad og drikke.

- Til gengæld bestemmer man selv, hvordan man vil skabe det ly - om det skal være telt, shelter eller primitiv bivuak, siger Jesper Hede.

Annonce

www.nst.dk/overnat og www.udinaturen.dk kan du finde shelterpladser og områder med fri teltning.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE