cookie-og-privatlivspolitik
Legionellabakterien trives i lunkent, stillestående vand. Det gælder både vandrør, bruserslange og haner til drikkevand. (Arkivfoto)
Legionellabakterien trives i lunkent, stillestående vand. Det gælder både vandrør, bruserslange og haner til drikkevand. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Bakteriebombe: Lad vandet løbe efter ferien

Legionella og andre sygdomsfremkaldende bakterier kan formere sig i stillestående, lunkent vand og kan smitte gennem vand og luften.
22. juli 2019 kl. 08:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Det er ikke særligt appetitligt at slukke tørsten med lunkent vand.

Men faktisk kan konsekvenserne være større end det, hvis du lige er kommet hjem fra ferie. Her har vandet nemlig ligget stille i vandrørene.

- Og så kan legionellabakterier formere sig og blive sygdomsfremkaldende, fortæller Tine Nielsen, der er arkitekt og specialist i bygningsregler hos boligejernes videnscenter Bolius.

Legionellabakterier forekommer jævnligt i vores vandrør. Men bakteriebestanden kan vokse, hvis vandet står stille i rørene længe.

Det gælder både vandet i køkkenhanen, men også det vand, du bader eller børster tænder i.

- Bakterien kan vokse i bruseslangen, som hænger og danner en u-form. Især hvis vandet har stået i slangen på en varm sommerdag, forklarer Tine Nielsen.

Legionella kan både give influenzalignende symptomer og den krasbørstige lungebetændelse legionærsyge. Ifølge Statens Serum Institut er legionærsyge blevet mere udbredt herhjemme i løbet af de seneste år.

Legionella spreder sig ikke via drikkevand, men kun via vanddamp.

- Hvis du indånder dampen, kan det potentielt give en lungebetændelse - især hvis du er ældre eller har et nedsat immunforsvar, fortæller Tine Nielsen.

Ifølge Statens Serum Institut er patientens egen vandforsyning den hyppigste smittekilde til legionella.

Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler efter ferien, siger Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer installationsbranchen.

- Det er altid en god idé, at man lader vandet løbe et par steder, når man kommer hjem fra ferien. På den måde skyller man rørene igennem, før man drikker af det, siger han.

Der vil nemlig altid stå vand i rørene - også selv om du har lukket for hovedhanen før ferien.

Så træk et par gange i toilettet, og tænd for både koldt og varmt vand i et par af husets haner.

- Hvis man bare skyller igennem et minut med knaldvarmt vand, er man ovre problemet. Så man kan gardere sig relativt nemt, siger Tine Nielsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce