cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge læge Michael Pedersen skal du være mere opmærksom på indholdslisten end bakterievæksten, så du ikke risikerer at putte allergifremkaldende ingredienser på huden. (Arkivfoto)
Ifølge læge Michael Pedersen skal du være mere opmærksom på indholdslisten end bakterievæksten, så du ikke risikerer at putte allergifremkaldende ingredienser på huden. (Arkivfoto)
Foto: Coloubox/Free

Livsstil

Bakterierne formerer sig lystigt i din makeup

Din beautyblender er den helt perfekte grobund for bakterier, viser et nyt britisk studie.
07. december 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Flasker med mascara og lipgloss, pensler til makeuppen og en beatyblender til at duppe foundation på.

Badeværelseshylden er for mange et skatkammer til smukkesering. Men desværre kan de selvsamme hjælpemidler være fyldt med ulækre og usunde bakterier.

Makeuppen og redskaberne kan nemlig indeholde alt fra colibakterier til stafylokokker, fastslår et nyt britisk studie, som er publiceret i Journal of Applied Microbiology.

Her har forskerne undersøgt en række produkter og fundet, at særligt beautyblenderen - som er en svamp til at duppe makeup på - indeholder de største mængder af potentielt skadelige bakterier.

93 procent af produkterne var aldrig blevet vasket.

- Forbrugernes dårlige hygiejnevaner, når det kommer til at bruge makeup - og særligt beautyblendere - er meget bekymrende, når man tænker på, at vi fandt bakterier som E.coli - som er forbundet med fækal kontamination - som formerede sig på de produkter, vi testede, siger forskningsleder Amreen Bashir i en pressemeddelelse.

Beautyblendere er et særligt godt miljø for bakterierne at boltre sig i, fordi de ofte er fugtige.

Men bakterieforekomsten i makeuppen er ikke noget, der kommer bag på Michael Pedersen, som er afdelingslæge på Amager og Hvidovre Hospital og formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

- Selvfølgelig vil der være hud-, afførings- og miljøbakterier på eller i produkterne efter brug. Afføringsbakterier har alle på huden. Desuden har chokerende mange en ringe eller manglende hygiejne efter toiletbesøg, siger han.

Bakterierne udgør en potentiel sundhedsrisiko for øjenbetændelse og overfladisk hudinfektion.

- Det er nok også ulækkert, men vi er jo omgivet af den slags bakterier, siger han.

Helle Bach, som er hudterapeut og formand for Dansk Kosmetolog Forening, fremhæver, at du skal vaske dine fingre og de makeupredskaber, du bruger på huden, for at mindske bakterievæksten.

- Vask redskaberne jævnligt med en parfumefri hårshampoo. Det er vigtigt, at de når at tørre ordentligt bagefter på et rent håndklæde eller en kleenex. Det tager omkring seks timer, fortæller hun.

Hun maner samtidig til besindighed, for så længe du ikke deler dine produkter og redskaber med andre, er det trods alt kun dine egne bakterier.

Men har du en hudtilstand som akne eller eksem, så bør du være opmærksom på hygiejnen.

- Jeg ser med mange unge, at når de bruger makeup for at dække det, så glemmer de at vaske fingre. Og bakterierne kan virkelig arbejde i en åbenhed som en bums, der er klemt ud, siger Helle Bach.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce