Annonce
Bolig og livsstil

Bare fem minutters styrketræning gavner hjertet

Styrketræning kræver - som navnet indikerer - at der skal være noget vægtmodstand. Som udgangspunkt skal du træne med så meget vægt, at du kun kan lave 15 gentagelser, fortæller studielektor Morten Zacho. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Risikoen for hjerte-kar-sygdomme kan nedsættes markant med bare nogle minutters styrketræning om dagen. Det viser et nyt amerikansk studie.

Mindre end en times styrketræning om ugen kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme som blodprop i hjertet med 40-70 procent.

Det viser et nyt amerikansk studie fra Iowa State University med 12.591 deltagere. Studiet er publiceret i Medicine and Science in Sports and Exercise.

- Folk tror måske, at de skal bruge meget tid på at løfte vægte, men bare to sæt med bænkpres, der tager mindre end fem minutter, kan have en effekt, siger professor i kinesiologi Duck-chul Lee fra Iowa State University i en pressemeddelelse.

Bruger man mere end en time med de tunge vægte om ugen, har det faktisk ikke yderligere positive effekter, viser studiet.

Morten Zacho, som er studielektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, fortæller, at studiet har stor anvendelighed i det daglige.

- Den gode nyhed er, at hvis man vil gøre noget godt for sit hjerte, så har man flere måder at gøre det på, siger Morten Zacho og uddyber:

- Der er nogle, der er klart mere til styrketræning end løb og cykling. Der er det jo supergodt at vide, at der også ved styrketræning ser ud til at være en meget markant reduktion i risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Styrketræning har en gavnlig effekt, selv hvis man ikke lever op anbefalingerne om at få pulsen op med løb, gang eller anden aerob aktivitet, viser undersøgelsen.

Umiddelbart forbinder mange nok hjertesundhed med kredsløbstræning, hvor blodet pumper rundt i kroppen og pulsen er høj.

Men hjertefunktionen er også afhængig af musklernes sundhed, forklarer Morten Zacho.

- Stærke muskler gør også, at man har mere arbejdskapacitet. Jo stærkere muskler man har, jo mere aktiv kan man være i dagligdagen eller i anden sport, siger han og fortsætter:

- Styrketræning kan også hjælpe på ens psykiske velbefindende og i forhold til søvnkvalitet. Det er nogle indirekte ting, hvor når man forbedrer dem, forbedrer man også vilkårene for ens hjertesundhed.

At styrketræning er godt for hjertesundheden er dog ikke det samme som, at man bare skal kvitte løbeturen. For der er ingen tvivl om, at kredsløbstræning også er rigtig godt for hjertet og reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, slår Morten Zacho fast.

- Men hvis man vil gøre det optimale for sin hjertesundhed, så ser det ud til, at en afbalanceret kombination af kredsløbstræning og styrketræning er den bedste løsning, råder han.

Og det er altså ikke meget styrketræning, der skal til for at opnå den gavnlige effekt. Det ideelle er et par gange om ugen.

- Hvis man skal sammensætte det med tidligere studier, så kunne den ideelle pakke bestå af konditionstræning tre gange om ugen og styrketræning to gange om ugen.

Han erkender, at det er en hel del træning, der skal inkorporeres i hverdagen, hvis man vil gøre det så godt som muligt.

Han har derfor også en mere realistisk opskrift:

- Så peger det her studie også på, at helt ned til én gang styrketræning om ugen ser ud til at have en beskyttende effekt. Så minimodellen kunne være to gange konditionstræning og en gang styrketræning per uge, siger Morten Zacho.

/ritzau fokus/

  • CCS Training Center, Fitness, Styrketræning
    Styrketræning kræver - som navnet indikerer - at der skal være noget vægtmodstand. Som udgangspunkt skal du træne med så meget vægt, at du kun kan lave 15 gentagelser, fortæller studielektor Morten Zacho. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Rødby

Lalandia lander rekord-overskud

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget