cookie-og-privatlivspolitik
47 procent af de adspurgte på verdensplan i en undersøgelse fra Booking.com planlægger at være mere eventyrlystne i deres rejsevalg, når de er gået på pension. (Genrefoto)

2

Billeder

47 procent af de adspurgte på verdensplan i en undersøgelse fra Booking.com planlægger at være mere eventyrlystne i deres rejsevalg, når de er gået på pension. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Bedsteferie og pensionsrejser: Tag på senioreventyr

Tilværelsen som senior kommer i stigende grad til at blive fyldt med sabbatår og rejser med børn og børnebørn, spår en trendanalyse.
03. december 2019 kl. 13:00 Af Ritzau

Seniortilværelsen er i dag langt fra en grå og tilbagetrukket tilværelse. For flere er det begyndelsen på et nyt kapitel, hvor der er tid og frihed til at gøre det, man har drømt om.

Og det er i mange tilfælde at få set verden. I en analyse fra rejseplatformen Booking.com bliver bedsteferier og pensionsrejser kåret som nogle af de tendenser, der vil vinde frem i 2020.

I undersøgelsen svarer 19 procent af de globale pensionister, at de planlægger et sabbatår.

Og det billede genkender Aske Juul Lassen, som er etnolog på Københavns Universitet og har speciale i pensions- og aldringsstudier fra et hverdagslivsperspektiv.

- Det minder om dannelsesrejsen, som mange unge tager efter gymnasiet. Det kan være en ret lang rejse på uger, måneder eller år.

Annonce

- Rejseformen minder om den fra ungdommen, men ofte har man fået flere penge mellem hænderne, siger Aske Juul Lassen, som har skrevet ph.d. om aktiv aldring.

Sabbatåret bliver brugt ret strategisk som et overgangsritual, der skaber et rum mellem arbejdslivet og den nye pensionisttilværelse.

Det stemmer overens med teorier om et klassisk overgangsrite, hvor man kommer fra en sikker social status som arbejder og skal finde sig til rette i en ny identitet som pensionist, forklarer Aske Juul Lassen.

- Som samfund har vi ikke en social institution omkring at markere overgangen til pensionen - ud over en afskedsreception. Men det har mere karakter af en afslutning end begyndelsen på noget nyt.

- Med en rejse gør man det håndgribeligt for sig selv og sine omgivelser, at man er et nyt sted i livet og indtager en ny social rolle. Det er en overgang mellem livsfaser, fortæller han.

Annonce

Derudover er mange, der skal på pension, slet ikke færdige med at danne eller uddanne sig, tilføjer han. Og de vil gerne nå at se verden, mens kroppen stadig kan følge med.

Booking.com har i undersøgelsen spurgt 22.000 personer - herunder 1000 danskere - og 47 procent af de danske rejsende mener, at det hjælper med at holde dem unge, når de bruger tid med deres børnebørn.

- Flere rejser sammen flere generationer. Flere af seniorerne i dag er ved bedre helbred, og så har mange fået flere penge mellem hænderne, fortæller Aske Juul Lassen og tilføjer:

- Det betyder, at de har fået muligheden for at invitere børn og børnebørn med på ferie.

75 procent af de adspurgte på verdensplan siger, at ferier er en af de bedste måder at bruge tid sammen på tværs af generationer.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE