cookie-og-privatlivspolitik
Beskæringen skal helst ikke trække trevler i barken ned ad træet. Derfor kan det være en fordel at skære en ring i barken, hvor man efterfølgende vil save. (Arkivfoto)
Beskæringen skal helst ikke trække trevler i barken ned ad træet. Derfor kan det være en fordel at skære en ring i barken, hvor man efterfølgende vil save. (Arkivfoto)
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Beskær disse træer i efteråret

Timing, mådehold og sikkerhed er nøgleord, når du beskærer ahorn og valnød i efteråret.
20. september 2019 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Der er ikke meget ved havens træer, hvis grenene er knækkede, angrebet af svamp eller er på vej ind til naboen.

Derfor vælger mange at svinge sav og hæksaks, så træerne holder sig raske og vokser efter hensigten.

Og hvis man har såkaldte blødertræer, skal beskæringen foregå nu.

- Mange beskærer blødertræerne på det forkerte tidspunkt. Men hvis man kommer for tæt på vinteren, danner de ikke nyt væv. Derfor er der større risiko for sygdomsangreb, siger John Henriksen, der er landskabsarkitekt, forhenværende slotsgartner og forfatter til Politikens Havebog.

Hvis man derimod beskærer om foråret, får man helt andre problemer, som knytter sig til navnet "blødertræer".

- Blødertræer har en kraftig saftstigning i foråret. Så hvis man beskærer dem dér, vil saften løbe ud - og det vil svække træet, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Derfor er efteråret det perfekte vindue til beskæring af blødertræer som ahorn, valnød, birk, spidsløn.

Her kan du med fordel læne dig op ad det gamle ordsprog: væksten følger saksen.

- Hvis man beskærer kraftigt, får man en kraftig reaktion fra træet, som vil skabe en masse små nye, tynde skud - såkaldte vanris. Og det ser ikke særlig pænt ud med en masse af dem, siger Louise Møller.

Så hold dig til kun at beskære det absolut mest nødvendige.

- Det kan være grene, der er knækket i blæsevejr, som ser syge ud eller grene, som gør træet meget asymmetrisk. Dem bør man fjerne, siger Louise Møller.

Hvis grenene er så tykke, at de skal beskæres med sav, skal du sørge for, at du lægger snittet rigtigt.

- Hvis man bare skærer en gren af fra toppen, risikerer man, at den løber ned ad stammen og trækker barken med af, siger John Henriksen.

Hvis du er rigtig uheldig, kan du næsten flække træet.

Derfor skal du lave en såkaldt underskæring, hvor du først laver et grovsnit i barken, der hvor du vil save - og først herefter saver grenen over. Til sidst kan du skære det rent og soignere snittet.

- På den måde undgår man, at det flosser barken. For det vil gøre træet mere modtageligt overfor sygdom og svampeangreb, og samtidig ser det ikke godt ud, siger John Henriksen.

Herefter gælder næsten samme regler som en hudafskrabning: Rens såret, sørg for, at der kommer luft til, og lad være med at pille i det. Så skal naturen nok klare resten.

- Nogle folk tror, at hvis de smører sårfladen med gammel maling eller olierester, så lukker de såret og undgår svampeinfektioner. Men det skal man bestemt ikke gøre, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce