cookie-og-privatlivspolitik
Når solens stråler rammer huden, dannes der d-vitamin, som vi har brug for. Bare ved at stikke hænderne ud af vinduet ti minutter om ugen er nok. Behovet mættes altså ret hurtigt, men kan også fåes på en langt sundere måde: for eksempel fra fed fisk. (Arkivfoto)

2

Billeder

Når solens stråler rammer huden, dannes der d-vitamin, som vi har brug for. Bare ved at stikke hænderne ud af vinduet ti minutter om ugen er nok. Behovet mættes altså ret hurtigt, men kan også fåes på en langt sundere måde: for eksempel fra fed fisk. (Arkivfoto)
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

Beskyt din hud: Forårssolen kan skade dig

Vi undervurderer, hvor stærk solens skadelige stråler er om foråret, advarer Kræftens Bekæmpelse og professor i hudsygdomme.
06. april 2020 kl. 13:30 Af Ritzau

Annonce

Med forårets komme vrimler solhungrede danskere ud af deres hjem for at nyde de spæde stråler.

Men selv om temperaturen endnu ikke vidner om sommer, så har uv-indekset ramt 3 for første gang - og dermed er strålingen så skadelig, at man skal bruge solbeskyttelse.

Det forklarer overlæge Henrik Frank Lorentzen fra hudafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Strålingens intensitet er helt symmetrisk fra omkring sankthans. Så den 23. maj er der lige så meget stråling som den 23. juli. Og den 23. april er der lige så meget stråling som den 23. august, siger han og tilføjer:

- April kan godt være kold, og nogle år har der tilmed været sne. Det kan snyde, men strålingen er den samme en råkold forårsdag som en varm sommerdag i august.

Med andre ord er det ikke varmen, som man bliver solskoldet af, det er strålingen. Og skaderne sker hurtigt.

Rødhårede, blonde og mellemblonde er allermest udsat, fordi de har en lys hudtype og derved ikke så meget pigment i huden.

Har man mere olivenfarvet hud, brunlig hud eller mørk hud tager det lidt længere tid. Men solens stråler skader alle, understreger overlægen.

- For 15-20 år siden målte vi uv-lys på Korfu, og der viste vores undersøgelser, at solskaderne allerede finder sted efter de første fem minutter. Man har jo dårligt nok fået klipklapperne på, inden det sker. siger Henrik Frank Lorentzen.

Strålingen skaber flere slags skader, og en af dem er mutationer. Hvis mutationerne rammer uheldigt kan det udvikle sig til hudkræft eller modermærkekræft.

Jo rødere huden bliver, desto flere mutationer har man fået. Rødmen er tegn på, at kroppen forsøger at reparere skaderne i hudcellerne.

- Solbrun hud er ikke et tegn på sundhed, det er tegn på sygdom. Rammer skaderne uheldigt, udvikler man hudkræft, siger Henrik Frank Lorentzen.

Uv-stråling kan føre til flere former for kræft - herunder modermærkekræft og almindelig hudkræft, som inddeles i to underkategorier: basalcellekræft og pladecellekræft.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse rammer hudkræft årligt over 16.900 danskere. I slutningen af 2016, hvor de seneste tal er fra, havde over 184.000 danskere en af de to typer hudkræft.

- Når uv-indekset er tre eller derover, råder vi til, at man bruger en solcreme på mindst faktor 15, siger Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

- Man skal være opmærksom, når man er udenfor, og smøre børnene ekstra godt ind. Og man skal prøve at lade være med at sidde med ansigtet op mod solen i længere tid, men bevæge sig rundt og skærme huden fra solen med tøj og hat, tilføjer han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce