cookie-og-privatlivspolitik
Har du gået hos den samme tandlæge i årevis, er du langtfra alene. Over 80 procent overvejede slet ikke at bruge en anden tandlæge forud for deres seneste besøg. (Arkivfoto)

2

Billeder

Har du gået hos den samme tandlæge i årevis, er du langtfra alene. Over 80 procent overvejede slet ikke at bruge en anden tandlæge forud for deres seneste besøg. (Arkivfoto)
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Livsstil

Bid en god luns af prisen hos tandlægen

Du betaler muligvis mere end højst nødvendigt hos tandlægen, hvis du er loyal og aldrig forhandler.
09. november 2020 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Hvis du har knas med tænderne og skal have lavet en større behandling, så går du sandsynligvis til din sædvanlige tandlæge og får at vide, hvad det koster.

Men prisen på en række ydelser bliver faktisk fastsat af tandlægen selv og varierer på tværs af landets klinikker. Det betyder også, at der kan være rum for at file lidt på prisen.

Men 30 procent ved slet ikke, at man kan forhandle med en tandlæge. Det viser en rapport om forbrugeradfærd fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Og mens godt 90 procent slet ikke har prøvet at forhandle med tandlægen, så har omkring 5 procent faktisk gjort det med succes.

Men inden du får skruet dig helt op til den store forhandling, skal du dog vide, at der er fast pris på nogle ydelser, mens andre bliver fastsat af den enkelte tandlæge.

Det fortæller Torben Schønwaldt, som er formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.

- Der er fast pris på ydelser med tilskud fra staten. De går under basal tandpleje og dækker i grove træk undersøgelser, tandrensning, parodontitisbehandling, røntgen, simple fyldninger og simple tandudtrækninger, siger han og fortsætter:

- Derudover er der en lang række ydelser, der kaldes frie ydelser, hvor der er fri prisfastsættelse. Eksempelvis kroner, broer og store plastfyldninger.

Det er altså på de frie ydelser, det kan betale sig at være vågen. Her kan der nemlig være penge at spare hos nabotandlægen. Eller potentiale for at forhandle om prisen.

Det fortæller Sine Jensen, som er seniorrådgiver i sundhedspolitik hos Forbrugerrådet Tænk.

- Der er mange, der tror, at de ikke bare kan skifte tandlæge. Og hvis man er utilfreds, er det jo ærgerligt, siger Sine Jensen og tilføjer:

- Det er også ærgerligt, hvis man ikke er opmærksom på, at man kan forhandle. Der vil være mange, der kan få en bedre pris.

Hun bemærker, at vi ved ethvert større køb normalt vil tjekke og sammenligne priser.

- Det skal vi vænne os til også at gøre med tandlæger. Du kan tjekke prisen hos to-tre forskellige tandlæger. Og så eventuelt gå tilbage og høre, om din sædvanlige tandlæge kan matche prisen, siger Sine Jensen.

Hos Forbrugerrådet Tænk opfordrer man til, at du laver et tjek af din tandlæge - ligesom et forsikringstjek.

Her skal du overveje, om du egentlig er tilfreds med pris og kvalitet.

- Det gælder specielt, hvis du skal have lavet et større arbejde. Der kan være mange penge at spare. Men der er også nogle fordele ved kontinuitet. For eksempel at du og din tandlæge kender hinanden, siger Sine Jensen.

Hos Tandlægeforeningen bemærker de, at nogle tandlæger betragter deres priser som faste.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce