cookie-og-privatlivspolitik
En uskyldig forårs-beskæftigelse som at forspire planter i vindueskarmen kan hurtigt give dig problemer, hvis du handler frøene over nettet. (Arkivfoto)
En uskyldig forårs-beskæftigelse som at forspire planter i vindueskarmen kan hurtigt give dig problemer, hvis du handler frøene over nettet. (Arkivfoto)
Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Livsstil

Bønnefrø og blomsterløg: Din nethandel kan være ulovlig

Tjek op på reglerne, hvis du vil undgå at få dine planter og frø tilbageholdt og destrueret, når du bestiller dem hjem fra nettet.
27. februar 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Tomatfrø, bønnefrø og blomsterløg. Selv om det lyder uskyldigt, så risikerer du at blive taget for ulovlig handel, hvis du klikker pakkerne hjem over nettet.

Og det er der faktisk en del haveejere, som gør, i en tid hvor forårets forspiringer står for døren, og hjemmesyslerne er i høj kurs.

- I øjeblikket får vi mange henvendelser fra borgere, der føler sig forurettet, fordi de har købt frø på nettet, men ikke kan få dem ind i landet, siger Kristine Riskær, der enhedschef for Planter i Landbrugsstyrelsen, hvor man konfiskerer og anmelder sager om ulovlig import af frø og planter.

- Det, vi tilbageholder, er meget haveorienteret. Eksempelvis er det frø til grøntsager, blomster og krydderurter, fortsætter hun.

For tiden er det særligt folk, der har bestilt pakker hjem fra Storbritannien, som henvender sig, fordi de er kommet i klemme.

Annonce

Årsagen er, at mange ikke tænker over, at landet ikke længere er en del af EU, hvilket betyder, at dine frø og planter nu kræver tilladelse i form af et plantesundhedscertifikat, hvis de skal undgå at blive taget i tolden.

Det billede bekræfter Toldstyrelsen.

- Af nyere tendenser tilbageholder vi flere pakker med planter og plantefrø fra Storbritannien, lyder det fra Toldstyrelsens kontorchef, Henrik Pagh Kold, i et skrifteligt svar.

- Indtil videre har vi set orkidéer, liljer, løg, rødder, knolde og forskellige plantefrø, fortsætter svaret.

Det er dog ikke kun Storbritannien men alle lande uden for EU, hvor dine pakker med frø, frugt eller planter kræver et plantesundhedscertifikat. Sådan har det været siden december 2019, fordi EU vil sikre, at de godt 250 forskellige karantæneskadegørere på frø og planter i form af virus, svampe og bakterier, som vi forsøger at holde ude af EU, ikke ryger med.

Annonce

Og bliver din pakke først taget i tolden uden et plantesundhedscertifikat, så vil den blive sendt videre til Landbrugsstyrelsen, som vurderer, hvorvidt den skal tilbageholdes og destrueres eller anmeldes til politiet.

Husk derfor at undersøge, om dine frø eller planter er forbudt at tage med ind i landet, inden du bestiller pakken hjem, og sørg for at sikre dig, at produktet har et plantesundhedscertifikat.

Du må dog gerne fylde pakkerne med både ananas, kokosnød, banan, durian og dadler, da de helt undtagelsesvist ikke kræver et certifikat.

Modsat tidligere er der særligt én ting, som Kristine Riskær har noteret sig ved handel på nettet.

- Over årene er vi begyndt at se en langt større variation i de sorter og arter, som borgerne får hjem i pakkerne nu, forklarer hun.

Annonce

Både fordi klimaet i højere grad tillader det, samt fordi der hele tiden bliver udviklet nye sorter, vurderer hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE