cookie-og-privatlivspolitik
Involver gerne barnets venner, veninder eller søskende i køkkenhaven, så det bliver et fælles projekt, råder Karen Wistoft fra Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse.
Involver gerne barnets venner, veninder eller søskende i køkkenhaven, så det bliver et fælles projekt, råder Karen Wistoft fra Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse.
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Børnene glemmer kræsenheden i egen køkkenhave

Lad barnet få sit eget stykke køkkenhave og se, hvordan kræsenheden svinder ind i takt med at grøntsagerne spirer frem.
30. juli 2019 kl. 13:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

"Det vil jeg ikke have. Det kan jeg ikke lide".

Måltiderne kan være en kamp, hvis du har et kræsent barn, der nægter at smage på noget, der bare ligner en grøntsag.

Men hvis du har en have, så er der faktisk en nem måde at give dit barn et helt nyt forhold til maden.

En køkkenhave kan nemlig få kræsenheden til at forsvinde som dug for solen.

Det fortæller Karen Wistoft, som er ph.d. og professor MSO på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse. Hun har forsket i og fulgt skolehaverne "Haver til maver" i ti år.

- Hvis børnene får et jordlod, hvor de selv får lov at dyrke grøntsagerne - selvfølgelig under vejledning - så får de et mentalt ejerskab og en stolthed, som overskygger den kræsenhed, de bakser med i hverdagen, siger hun.

Karen Wistoft har oplevet mange gange, at der kommer en gruppe drenge og fortæller, at de altså aldrig spiser grøntsager.

Men når de selv har dyrket en squash, er de ved at revne af stolthed, og så siger de samstemmende, at man da skal smage på det, man selv har dyrket.

Som forælder kan du finde et udvalg af planter og grønt, som vil gøre sig godt under forholdene i jeres have. Lav et katalog over alle mulighederne, og lad så barnet vælge frit.

- Børnene er meget avancerede i deres valg og vælger alt muligt forskelligt fra squash til bolsjebeder, siger Karen Wistoft.

Ifølge Arne Persson, som er uddannet gartner og er planteekspert hos Plantorama, er der mange grøntsager, der fint kan plantes i august.

Det gælder eksempelvis netop bolsjebeder, som også har et sjovt og børnevenligt mønster. Det er også et godt tidspunkt at så spinat og krydderurter.

- Spinat tager tre-fire uger, fra man sår, til man kan finde små babysalater, fortæller Arne Persson.

Så også gerne radiser, som tager fire-seks uger, før de kan høstes. De er også oplagte for barnet at have med i madpakken.

Husk dog, at risikoen for udtørring er større her senere på sommeren.

- Vær opmærksom på, at når jorden ser tør ud, skal den bruses over med vand. Planterne er sarte, når de begynder at bryde igennem jordskorpen, så man skal holde øje med sine små spirer dagligt, råder Arne Persson.

I skolehaverne laves grøntsagerne til måltider over bål. Og den frie måde at kokkerere på tiltaler i høj grad børnene.

- De fortæller, at de hellere vil lave mad i "Haver til maver", for når de laver mad derhjemme, så siger forældrene hele tiden, at de skal passe på, og hvad de ikke må, forklarer Karen Wistoft.

Hun råder derfor til, at barnet får lov at bestemme, hvilket måltid grøntsagerne skal blive til - og selv får lov til at snitte og tilberede.

Har I muligheden for det, kan I lave maden udendørs, fordi der så er lidt mere frihed til at spilde og sprøjte.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce