cookie-og-privatlivspolitik
- Alting ser bedre ud, når der er solskin. Haven ser for eksempel bedre ud end senere på året, når det hele er vokset til, eller om vinteren, hvor det hele bare er brunt, siger bygningskonstruktør Tine Sode fra Videncentret Bolius. (Arkivfoto)
- Alting ser bedre ud, når der er solskin. Haven ser for eksempel bedre ud end senere på året, når det hele er vokset til, eller om vinteren, hvor det hele bare er brunt, siger bygningskonstruktør Tine Sode fra Videncentret Bolius. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Boligens skavanker camoufleres om sommeren

Sommeren er på vej, men det er nøgent og gråt udenfor det meste af året. Det skal du have for øje, hvis du er på boligjagt.
18. maj 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Selv om coronakrisen har lagt en dæmper på boligmarkedet, er forår og sommer fortsat højsæson for bolighandler.

Men i virkeligheden bør du gå på boligjagt i de mørke måneder, hvor boligen - og dermed også de eventuelle udfordringer - er blotlagt og ikke er camoufleret af solskin, blå himmel og spirende blomster og buske.

Er du på boligjagt nu, skal du derfor granske energimærkningen og tilstandsrapporten ekstra nøje og tage et kritisk blik på huset.

Smyger der sig for eksempel planter, blomsterbuske eller grene op langs huset, så er det godt givet ud at undersøge, om der gemmer sig noget under.

- Der kan være fugtskader, sætningsskader, hvepsebo og revner i muren og soklen, forklarer Lars Groth, der er product owner på Boligas tjeneste "DinGeo", hvor du blandt andet kan tjekke klimamæssige risikofaktorer ved den bolig, du overvejer at investere i.

Annonce

- Men det kan faktisk også i sig selv holde på fugten at have planter op ad murværket, siger han.

Beplantninger kan også lokke ubudne gæster som mus, mår, mink og rotter ind. De er utroligt adrætte og kan springe ind fra en meters afstand.

- Så der skal være ret meget luft omkring huset, siger Lars Groth.

Selv om efterårets og vinterens regn og rusk synes langt væk lige nu, så hav for øje, at det ofte står ned i stænger i Danmark.

Vil du undgå oversvømmelser og fugtskader, som er enormt dyre at udbedre, så tjek faldet fra huset, råder bygningskonstruktør Tine Sode fra Videncentret Bolius.

Annonce

- Det er meget vigtigt, at terrænet falder væk fra bygningen. For ellers vil regnvandet samle sig ved soklen, så der danner sig en swimmingpool rundt om huset og opfugter fundamentet, siger hun.

Der skal gerne være et fald fra huset på mellem to og fem centimeter per meter.

- Man kan også kigge ude i haven, om der ligger meget mos på græsplænen og i særdeleshed tæt på huset. Det kan indikere, om jorden er meget våd, siger Tine Sode.

Brug derudover altid din sunde fornuft. Er der noget, der holdes skjult, skal du insistere på at få adgang til det. Det vil sige alt det, der gemmer sig bag planter, rod, brædder, og hvad der ellers er stablet op ad huset.

Tjek også, hvordan der ser ud bag gamle skabe, flyttekasser og møbler i lofts- og kælderrum. Det kan afsløre plamager og revner.

Annonce

- Det kan være starten på skimmelsvamp eller lignende, som koster hundredtusindvis af kroner i renovering og udbedringer, siger Lars Groth.

Selv om du har haft de kritiske briller på, bør du have en buffer på omkring 100.000 kroner til uforudsete udgifter, råder han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE