Annonce
Bolig og livsstil

Brug ældgammel kogekunst til at mindske madspild

Ifølge Stop Spild Af Mad smider hver dansker 47 kilo spiseligt mad ud om året. Friske grøntsager, der ikke er forarbejdede, udgør 13 procent af det årlige madspild. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mindsk madspild, og kom et skridt tættere på at efterleve de nye kostråd, ved at fermentere dit overskudsgrønt.

Broccolistilke, slatne kålhoveder og en pose med chilier, hvor du kun endte med at bruge en enkel i en wokret. Hvis det er nogenlunde sådan, din grøntsagsskuffe ser ud, så læs med her.

For ved at fermentere dit overskudsgrønt, kan du både mindske madspild og fremtrylle smagsnuancer, der kan bringe dig et skridt tættere på at fordøje de nye kostråd, der går på at spise mere plantebaseret.

- Man opfordrer kraftigt forbrugerne til at gå over på en plantebaseret kost, og det har virkelig den udfordring, at der mangler nogle smagsnuancer, siger Lene Jespersen, der er professor i mikrobiel økologi og fødevarefermentering fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Og det er altså her, at den flere tusinde år gamle kending - fermenteringen - kommer ind i billedet.

Fermentering er en proces, hvor du får mikroorganismer som gær og bakterier til at udvikle smag og konsistens i en fødevare, alt i mens den konserveres og kan holde sig længere.

- Udover at fermentering kan mindske madspild, så kan processen også frembringe smagsnuancer som umami, der mangler i de friske grøntsager, forklarer Lene Jespersen.

Kig, hvad du har i din grøntsagsskuffe, for som udgangspunkt kan alt fermenteres, så længe det ikke er råddent eller muggent.

Har du eksempelvis en håndfuld chilier til overs, eller er dine peberfrugter ved at være kedelige, så brug dem til fermentering.

Du kan også gøre det med stilkene fra dine krydderurter.

- De får en helt anden kompleks, intens smag, hvor bitterheden i stilkene bliver fjernet, siger Johanne Hvelplund, der er gastrofysiker på Hotel og Restaurantskolen og vært på en podcastserie om fermentering.

Der findes flere måder at fermentere på, men som udgangspunkt kan du tørsalte dine grøntsager ved at smøre dem ind i salt, hvorefter saltet trækker saften ud og danner saltlagen.

De fleste grøntsager kan lægges i en fire procents saltlage, hvilket betyder, at du skal bruge fire procent af grøntsagens vægt i salt, råder Johanne Hvelplund.

Salten gør, at visse uønskede bakterier vil blive hæmmet, mens det fremmer de ønskede mælkesyrebakterier.

Lad herefter patentglasset stå i en uge ved stuetemperatur, og husk jævnligt at lukke boblerne ud af glasset.

Sæt det på køl, når du synes, at smagen er fin. For at være helt sikker på, at fermenteringen er sikker at spise, kan du bruge et stykke pH-papir til at tjekke, om det færdige produkt har en pH-værdi under fire, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Spis det som tilbehør til maden, ligesom du spiser syltede rødbeder, løg og asier.

/ritzau fokus/

  • Salater
    Ifølge Stop Spild Af Mad smider hver dansker 47 kilo spiseligt mad ud om året. Friske grøntsager, der ikke er forarbejdede, udgør 13 procent af det årlige madspild. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken