Æbler kan give dine søde desserter et syrligt spark og gøre dit bagværk lækkert og svampet.
Sprøde og let syrlige. De danske sensommeræbler er ideelle i dine søde desserter.
Og lige nu vrimler det med dem, så det er bare med at smøge ærmerne op og finde tærtefadene frem.
- Sødt i sødt kan godt mangle noget dybde, som man får ved at tilsætte syre fra æblerne, siger Anette Drengsgaard, som er konditor i KonditorBager i Bjerringbro.
- Det trick bruger man også rigtig ofte i kokkeverdenen, hvor man lige tilsætter lidt syre til sidst, tilføjer hun.
Hun er selv glad for at bruge syrlige Discovery-æbler som modspil i de søde desserter.
Du kan også altid juice dine æbler. Juicen kan selvfølgelig drikkes, men saften kan faktisk også tilsættes i brød eller kager, fortæller hun.
Juicer du æblerne, får du også en rest frugtkød, som ikke behøver gå til spilde.
- Så står du tilbage med frugtkød, som du kan smage til med sukker og så få den lækreste kompot.
- Du kan også blande frugtkødet i wienerbrød eller i butterdej, foreslår Anette Drengsgaard.
Du kan også tilsætte hele æblestykker eller vende revet æble i dejen til et brød.
- Man kan få en helt anden svampethed frem, som man ellers ikke kan opnå.
- Du får en anderledes konsistens og en anden krumme. Hvis du forestiller dig, at du trykker på brødet, så puffer det op igen. Det bliver ikke tørt, fortæller Anette Drengsgaard.
Og du skal ikke være bange for, at dine lækre brød pludselig er overtaget af æbler.
- De får et strejf af æble. Det er virkelig lækkert, og det er skønt at udnytte årstidens frugt.
- Men det smager ikke specielt meget af æble, kun hvis det er store, hele æblestykker. Syren forsvinder lidt, når man bager æblerne, der står sødmen mere frem, siger konditoren.
Man kan heller ikke sige æbler uden at tænke æblekage. Det er en klassiker, du ikke går galt i byen med, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.
Men hvis du føler dig lidt modig og klar på at prøve noget nyt, kan du også eksperimentere lidt med elementer, du nok forbinder med det salte køkken.
- Æble og rosmarin er faktisk rigtig godt også i det søde køkken.
- Lav for eksempel en klassisk æblekage, og put en smule rosmarin i, så kan den noget helt nyt. Du kan også prøve med citronskal, så kan det også noget helt andet, fortæller Louisa Lorang.
/ritzau fokus/