Annonce
Bolig og livsstil

Brug havens sure æbler til en skøn cider

Cider er i udgangspunktet fermenteret eller vildgæret æblemost. Alkoholprocenten og gæringen afhænger af, hvor meget du blander dig undervejs. Smagen vil også afhænge af, hvordan vejret har været i året op til æblehøsten. Derfor taler man om forskellige ciderårgange - ligesom med vin. (Arkivfoto) Foto: Lisa Rathke/Ritzau Scanpix

Danske vildæbler er ofte sure og bitre, hvilket gør dem oplagte til cider. Samtidig kræver det - modsat ølbrygning - ikke en masse udstyr.

Nogle danskere kender cider som de hvinende søde alkopops, man køber i dåsevis syd for grænsen.

Men faktisk er cider og frugtvin en gammel tradition her i Nordeuropa. Og det behøver hverken at være dyrt eller svært at komme i gang, nu hvor det er æblesæson.

Det forklarer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til flere kogebøger - blandt andet ciderbogen "Cider & frugtvin" og syltebogen "På glas og flasker".

- Du kan lave cider og frugtvin fra bunden - udelukkende med ting, du finder i haven. Så på den måde taler det både ind i vores kulturarv og tankegangen om at følge råvarerne fra jord til bord, siger han.

Til at fremstille mosten skal du bruge vilde æbler eller haveæbler. Testsmag gerne undervejs, og bland dem, så du har cirka 45 procent sure æbler, 45 procent søde æbler og 10 procent bitre æbler.

- Det perfekte ved cider er, at man kan bruge netop de æbler, som sjældent gør sig godt i frugtkurven eller som æbler i ungernes madpakke, siger André Spange Nabulsi.

Du kan plukke æblerne eller bruge nedfaldsæbler. Men vær meget opmærksom på, om der er råd, skimmel eller orm.

Vask dem grundigt, og lav dem til most i en ren juicer, saftpresser eller æblekværn.

Til brygningen skal du bruge et ciderstartsæt bestående af en bryggespand med tappehane, en gærlås, rensemiddel, et termometer og et hydrometer, som kan måle sukkerindholdet i din most.

- Det kan ofte købes som et samlet begyndersæt i omegnen af 400 kroner. Og herefter kan man i princippet bruge det i årevis, siger André Spange Nabulsi.

Desinficer alting grundigt.

Herefter skal du med hydrometeret måle, hvor meget sukker der er i mosten. Det vil nemlig påvirke alkoholprocenten, og hvorvidt det er nødvendigt at tilsætte yderligere sukker.

- Vejret, æblesorten og plukketidspunktet betyder, at der faktisk er lige så store sæsonforskelle på æbler og cider som på druer og vin, forklarer André Spange Nabulsi.

Herefter skal æblemosten gæres.

Det kan foregå på to måder: enten med bryggegær eller det vildgær, som naturligt er på vilde æbler.

André Spange Nabulsi anbefaler, at begynderne holder sig til bryggegær og en konkret opskrift.

Herefter sættes gærlåsen på, som slipper kuldioxid ud af gæringsspanden, men holder fluer og frisk ilt ude.

Undervejs kan det blive nødvendigt at omstikke - altså skifte bryggespand - hvis der dannes for meget bundfald. Men dette vil fremgå af den konkrete opskrift.

- De vigtigste nøgleord er, at man smager sig frem, bruger øjne, ører og næse og holder tingene pinligt rene, siger André Spange Nabulsi.

/ritzau fokus/

  • Food and Farm Lost Apple Cider
    Cider er i udgangspunktet fermenteret eller vildgæret æblemost. Alkoholprocenten og gæringen afhænger af, hvor meget du blander dig undervejs. Smagen vil også afhænge af, hvordan vejret har været i året op til æblehøsten. Derfor taler man om forskellige ciderårgange - ligesom med vin. (Arkivfoto) Foto: Lisa Rathke/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op