Mange vilde frugter er sure, bitre og smager anderledes, end det du kan købe i butikkerne. Men det betyder ikke, at de ikke kan bruges i madlavningen.
Mange har oplevet skuffelsen ved at sætte tænderne i et hvinende surt æble eller en pære, som var hamrende bitter.
Naturens vilde frugter smager nemlig - ikke overraskende - anderledes end det, du kan købe i supermarkedet. Men pluk dem alligevel.
- Det er netop det fantastiske. Man bliver nødt til at tænke anderledes og får nogle helt andre smagsoplevelser, siger Mikkel-Lau Nielsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad-samarbejdet.
- Folk gider ikke de bitre æbler, men det kan være fantastisk lækkert i en bitter salat til en fed steak bearnaise - eller som et syrligt indslag til en sød kartoffelmos, siger Mikkel-Lau Nielsen.
Han råder til, at du finder mandolinjernet eller den skarpe kokkekniv frem og skærer æblet i papirstynde strimler.
- I efterårsmånederne bruger jeg ofte de sure æbler til at afslutte retter, hvor der ikke normalt indgår æble, siger Mikkel Lau-Nielsen.
Det kan være som pynt på en svamperisotto, eller som topping over en gang smørstegte kartofler med timian.
Det kan også være som pynt på en salat med romaineblade og feta - eller sammen med en gang grillet squash.
- De papirstynde, sure æbler er en gave, fordi de kan vende en hel ret, siger han.
Du kan også smide de sure æbler i en juicepresser og lave dem til saft. Ikke for at drikke den, men for at bruge den i madlavningen.
- Brug den sure saft i stedet for eddike, når du laver en salatdressing, foreslår Mikkel-Lau Nielsen.
Vild slåen kan også være svær at holde af. De blåsorte bær er nemlig så bitre, at munden snerper sig sammen, og alt mundvand forsvinder. Og du må da heller ikke indtage slåen uden at fryse dem først.
- Hvis man tværtimod bruger slåen til saft eller snaps, er de fantastisk lækre. Det handler bare om at behandle dem korrekt, siger Trine Sørensen, der er mangeårig sanker og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.
Det samme kan man sige om havtorn. Busken stikker, de orange bær smatter let ud på fingre og ærmer, når man plukker dem, og hvis du endelig lykkes med en lille høst, er smagen hvinende sur.
- Men man skal ikke give op af den grund. For havtorn er fantastiske som modspil i en sød dessert, en hjemmelavet snaps eller sødlig likør, siger Trine Sørensen.
/ritzau fokus/