cookie-og-privatlivspolitik
Ordvalget spiller ind, når du forhandler løn. Hvis du "regner" med at få mere i løn, er det typisk sværere at afvise, end hvis du "håber", fortæller ekspert. (Arkivfoto)
Ordvalget spiller ind, når du forhandler løn. Hvis du "regner" med at få mere i løn, er det typisk sværere at afvise, end hvis du "håber", fortæller ekspert. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Brug opsvinget til at presse din løn op

Det økonomiske opsving giver gunstige muligheder for at forhandle din løn op. Læs her, hvordan du griber samtalen an.
07. juni 2019 kl. 13:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Beskæftigelsen er rekordhøj, og den danske økonomi buldrer derudad.

Men trods det økonomiske opsving er danskernes generelle lønniveau ikke fulgt med, skriver Politiken.

Men eftersom virksomhederne har penge mellem hænderne og kæmper om de samme medarbejdere, har mange danskere en gunstig mulighed for at forhandle om lønnen netop nu, fortæller to rekrutteringseksperter.

Og det behøver hverken at være svært eller akavet at få hul på en lønsamtale.

- Et klassisk argument er at skitsere, hvad man har bidraget med, og hvilken værdi det har skabt, siger Lars Lundmann, der er erhvervspsykolog og rekrutteringskonsulent med en ph.d. i personvurdering.

- På den måde kan man argumentere for, at man også selv skal have del i kagen, tilføjer han.

Du skal heller ikke være så bange for at vise skuffelse, siger Morten Ballisager, der er rekrutteringskonsulent og direktør i konsulenthuset Ballisager.

- Man skal ikke true med at skifte job, hvis man ikke får sin lønforhøjelse. Men man kan med succes signalere skuffelse, for det er noget, som gør ondt på de fleste chefer, siger Morten Ballisager.

Afhængig af dit temperament kan du også tænke over dit ordvalg ved lønsamtalen.

Hvis du er fremme i skoene, kan du sige, at du "regner med" at få mere i løn, frem for at du "håber på" mere i løn.

- For hvis man siger "regner" med en lønstigning, men chefen siger nej, så vil chefen samtidig føle, at de skuffer én, siger Lars Lundmann.

Det kan give dig et es i ærmet til næste lønsamtale.

Hvis du vil gå mere diskret til værks, kan du i stedet bruge retfærdighedsargumentet.

- Hvis din kollega laver de samme opgaver som dig, men får højere løn, kan du nævne det. For løn er normalt en fair størrelse, som gives efter præstationer, siger Morten Ballisager.

Her skal du dog være klar til at blive mødt med modargumenter om, at Flemming fra it får mere i løn, fordi han løser nogle sværere opgaver end dig, tilføjer Morten Ballisager.

Som et sidste kneb kan du tale dit job, dine opgaver og din arbejdsplads op, foreslår Lars Lundmann.

Det betyder ikke, at du skal fedte. Men du kan godt tale om, at du trives og har trukket nye medarbejdere - og dermed værdi - til arbejdspladsen.

- Hvis medarbejder og arbejdsgiver kan lide hinanden, så glider lønforhandlingen bare lettere, siger Lars Lundmann.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce