cookie-og-privatlivspolitik
Ret ryggen, slap af i kæben, og tænk nøje over, hvordan du bruger din stemme, især når du mødes med nye mennesker første gang - for eksempel på en første date. Men pas samtidig på, at du ikke kommer til at lyde forceret. (Arkivfoto)
Ret ryggen, slap af i kæben, og tænk nøje over, hvordan du bruger din stemme, især når du mødes med nye mennesker første gang - for eksempel på en første date. Men pas samtidig på, at du ikke kommer til at lyde forceret. (Arkivfoto)
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Brug stemmen til at gøre et godt førstehåndsindtryk

Stemmen er et instrument, der skal trænes og tunes inden brug. Og den har stor betydning for det indtryk, du gør på nye mennesker.
06. juli 2020 kl. 13:00 Af Ritzau

Annonce

Det er langtfra bare indholdet af det, der bliver sagt, der har betydning, når du skal danne dig et indtryk af et nyt menneske.

Dine sanser opfanger masser af information fra duft, syn og lyd. Og derfor har din stemme, og hvordan du bruger den, også betydning for, hvilke signaler du bevidst og ubevidst sender.

- Hvis publikum i teateret ikke kan forstå den første replik på scenen, så bliver de med det samme uinteresserede i den karakter. Vores sympati ligger det sted, hvor vi ved, der er nogle, der vil kommunikere med os, fortæller Klaus Møller, som er stemmetræner.

- Når vi møder et nyt menneske, har vi også en forventning om, hvordan de lyder. Hvis den ikke bliver opfyldt, så føler vi en ubalance, siger han.

Om du er på date, skal læse en godnathistorie eller lave en professionel præsentation, har stor betydning for, hvordan du bruger stemmen.

Men den optimale taletone ligger altid i den dybeste tredjedel af stemmen. Derfor kan du også med det samme høre, at andre lyder nervøse, når de glider op i den øverste tredjedel. Det bliver skingert.

Vil du undgå det, kan det være en fordel aktivt at spænde af i maven. Det hjælper dit toneleje til at falde naturligt. Du skal også være opmærksom på, at du formentlig spejler det menneske, du står overfor.

- Ens taleorganer og vejrtrækning kommer til at indstille sig lidt efter den anden, siger Klaus Møller.

Han sammenligner det med de indledende programmer af X-Factor, hvor nervøsitet og falske sangstemmer på skærmen betyder, at du selv kommer til at spænde op hjemme i sofaen.

Ved første møde - for eksempel på en første date - har det stor betydning, hvor godt I spejler og tilpasser jer hinanden. Det er med til at give følelsen af et naturligt flow.

- Hvis man virkelig lytter til den anden, så vil tonerne i ens stemme også svare mere til det, man har lyttet til, fortæller stemmetræner Merete Nørgaard, som har udgivet bogen "Stemmens magi".

Det gælder også sætningslængden, og hvor meget I hver især taler. Det vil ubevidst føles mest naturligt, hvis I finder en balance.

Inden det første møde med nye mennesker kan du lave nogle stemme- og åndedrætsøvelser.

- Hvis man klemmer stemmen, lægger den for højt eller bliver for ivrig, kan den komme op i high pitch - skærebrænderen. Der bliver andre utrygge, siger Merete Nørgaard.

- Man skal varme op og tune sin stemme. Så der er mere udsving i det, man siger, og man udstråler nærvær. Men glem ellers alt om teknik undervejs. Der skal man bare huske at trække vejret, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce