cookie-og-privatlivspolitik
Du kan ikke komme bugfedmen til livs, hvis du sidder stille. Det er nødvendigt at få gang i kroppen. (Arkivfoto)
Du kan ikke komme bugfedmen til livs, hvis du sidder stille. Det er nødvendigt at få gang i kroppen. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Bugfedt dræber: Løsningen er ikke vægttab

Du bør kigge mere på din livvidde end tallet på din vægt. Der kan nemlig sagtens gemme sig farligt fedt, selv om du er normalvægtig.
05. oktober 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Hvis tallet på vægten er lidt højere, end du ville foretrække, så er det ikke nødvendigvis noget at være så bekymret over.

Til gengæld skal du være opmærksom på ekstra fedtdepoter rundt om livet. Det indikerer nemlig, at fedtet sidder rundt om dine organer.

Og bugfedtet udgør den største risiko for din sundhed. Det viser et nyt, stort metastudie. Her har et internationalt forskerhold analyseret 72 studier med tilsammen over 2,5 millioner deltagere, som er blevet fulgt i mellem 3 og 24 år.

Studiet er publiceret i det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift The BMJ.

- Bugfedme er udtryk for, at der er fedt mellem de indre organer, siger læge og professor Bente Klarlund fra Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Annonce

- Det sidder på et forkert sted, bliver betændt og sender betændelsesmolekyler ud i blodbanen. Det kan man allerede se efter få uger, tilføjer hun.

Inflammationsstofferne øger risikoen for blodpropper, diabetes, demens og kræft, forklarer Bente Klarlund.

For at finde ud af, om bugfedme er et problem for dig, kræver det noget så simpelt som et målebånd.

Mål rundt om livet, og hvis din livvidde er mere end halvdelen af din højde, så er det for stort.

Din vægt eller dit BMI-tal kan nemlig ikke afsløre det.

Annonce

- Man kan faktisk godt have bugfedme, selv om man er normalvægtig. Så det er ikke bare et spørgsmål om at tabe sig, siger Bente Klarlund og fortæller samtidig, hvordan du kommer det til livs:

- Det er et spørgsmål om at motionere. Når man motionerer, så tager det faktisk fedt derfra.

Forestil dig, at man har en gruppe personer, som man begynder at træne med og samtidig beder om at holde vægten. Så kan man se på skanninger og ved at måle dem, at bugfedtet svinder ind.

Motionen virker antiinflammatorisk på kroppen. Rådet er, at du rører dig 30 minutter dagligt. Og så vil du efter uger eller måneder kunne spænde livremmen ind.

For hver gang taljeomkredsen stiger med 10 centimeter, fandt forskerne, at der var en 11 procent højere risiko for dødelighed.

Annonce

Men fedt er altså langtfra bare fedt. Metastudiet viser nemlig også, at større hofter eller lår er knyttet sammen med en lavere risiko for for tidlig død.

En stigning i hofteomkredsen på 10 centimeter var forbundet med en 10 procent lavere risiko for dødelighed. Og en stigning i låromkredsen på 5 centimeter betød et fald på 18 procent.

Ifølge forskerne antyder deres resultater, at "målinger af central fedme (bugfedme, red.) kan bruges som en supplerende tilgang i kombination med body mass index for at bestemme risikoen for for tidlig død".

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE