cookie-og-privatlivspolitik
Du skal ikke bare spise chokolade i kæmpe mængder. Indholdet af kalorier, sukker og fedt i de kommercielt tilgængelige produkter betyder, at du skal holde lidt igen - særligt hvis du har diabetes eller er overvægtig. (Arkivfoto)

2

Billeder

Du skal ikke bare spise chokolade i kæmpe mængder. Indholdet af kalorier, sukker og fedt i de kommercielt tilgængelige produkter betyder, at du skal holde lidt igen - særligt hvis du har diabetes eller er overvægtig. (Arkivfoto)
Foto: Kjersti Hjelmen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Chokolade beskytter hjertet: Vælg den rigtige slags

Chokolade bliver kædet sammen med en reduceret risiko for åreforsnævring i hjertet. Men det kræver, at du vælger den sundeste slags.
07. august 2020 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

En gang imellem stjæler chokolade overskrifterne og bliver udråbt som en superfood.

Og nu peger et nyt stort studie igen på, at der er en sammenhæng mellem dit chokoladeindtag og sunde kranspulsårer - hvis altså du vælger den rigtige og ikke spiser for meget af den. Men den del vender vi tilbage til.

- Vores studie antyder, at chokolade hjælper med at holde hjertets blodkar sunde, udtaler forsker Chayakrit Krittanawong fra Baylor College of Medicine i en pressemeddelelse og videre:

- Kliniske studier har tidligere vist, at chokolade er gavnligt for både blodtryk og "foringen" af blodkarrene. Jeg ville se, om det påvirker blodkarrene, der forsyner hjertet - altså kranspulsårerne.

Studiet er et såkaldt metastudie, hvor man har gennemgået seks undersøgelser med tilsammen 336.289 deltagere fra de seneste 50 år for sammenhængen mellem chokoladeindtag og kranspulsårernes tilstand.

Resultatet var en sammenhæng mellem at spise chokolade mere end en gang om ugen og en otte procents reduceret risiko for åreforsnævring i hjertet.

- Chokolade indeholder hjertesunde næringsstoffer som flavonoider, methylxanthin, polyfenol og stearinsyre, som muligvis reducerer inflammation og øger den gode kolesterol (HDL-kolesterol), forklarer forskeren.

Og særligt flavonoiderne skal man hæfte sig ved, fortæller Lotte Juul Madsen, som er diætist hos Hjerteforeningen.

- Flavonoiderne virker som antioxidanter og kan have en gavnlig effekt i forhold til hjerte-kar-sygdom, fortæller hun.

Faktisk får du også de gavnlige flavonoider fra frugt, grøntsager, nødder, te og rødvin.

Det gælder dog ikke, at jo mere chokolade, jo bedre. Men et par tern om dagen til din kaffe kan være en fin løsning.

- Det skal være mørk chokolade med et højt kakaoindhold. Vi anbefaler mindst 70 procent, så det skal være den bitre, siger Lotte Juul Madsen og fortsætter:

- Bitterstofferne gør også, at man hurtigere bliver mæt på smagen end ved de lysere og meget sukkerholdige chokolader.

Problemet med de lysere typer er, at sukkerindholdet er højt, og den søde smag får os til at spise en større mængde - og dermed flere kalorier.

- Mørk chokolade er et godt alternativ til billige småkager eller flødechokolade, som er fyldt op med mættede fedtstoffer. For tropiske olier - som palmekerneolier - som findes i mange kiks og kager, er også et problem for hjertet, siger Lotte Juul Madsen.

Du kan også få de gavnlige effekter fra kakaopulver - men altså ikke den sukkerholdige slags, der kan blandes til et hurtigt glas kakaomælk. Det skal være ren og rå kakao, slår diætisten fast.

- Så kan du sagtens lave en kakaodrik, der er rig på flavonoider, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce