cookie-og-privatlivspolitik
Tidligere har tech-giganter som Apple og Google frarådet, at man brugte alkohol og sæbe til at rense telefonen. Men i kølvandet på covid-19 har Apple ændret retningslinjer, så du gerne må rense telefonen nænsomt med servietter med 70 procent isopropyl-alkohol, som samtidig desinficerer for bakterier. (Arkivfoto)

2

Billeder

Tidligere har tech-giganter som Apple og Google frarådet, at man brugte alkohol og sæbe til at rense telefonen. Men i kølvandet på covid-19 har Apple ændret retningslinjer, så du gerne må rense telefonen nænsomt med servietter med 70 procent isopropyl-alkohol, som samtidig desinficerer for bakterier. (Arkivfoto)
Foto: Willy Kurniawan/Reuters

Livsstil

Corona: Hold telefonen lige så ren som dine hænder

Din smartphone kan ligesom dine hænder overføre coronabakterier.
13. marts 2020 kl. 06:00 Af Ritzau

Annonce

Vask hænder - grundigt!

Sådan har den entydige besked lydt fra sundhedsmyndighederne, siden coronavirusset kom til Danmark.

Bakterierne kan nemlig overføres ved kram, håndtryk, eller hvis man griber om samme håndtag som en smittet.

Og på samme måde kan de faktisk overføres til og fra telefonen.

- Bakterierne kan godt overleve på en telefon i nogle timer og potentielt også nogle dage, siger Brian Kristensen, der er overlæge på Statens Serum Institut og specialiseret i infektionshygiejne.

- Derfor vil det være overordentlig fornuftigt, at man holder en god hygiejne omkring sin telefon i disse dage, tilføjer han.

Det skyldes blandt andet, at de fleste har telefonen med overalt. Du rører altså ved den mange gange i løbet af en dag, hvor du også får rørt ved alt muligt andet i omgivelserne.

- Og telefonen er et stykke udstyr, man i høj grad har oppe ved munden. Så hvis der skulle være nogle bakterier, kan de blive overført frem og tilbage på den måde, siger Brian Kristensen.

Undlad også at dele telefoner og tablets med andre.

Det gælder især, hvis du er smittet eller karantæneramt, men det gælder også, hvis du besvarer en andens telefon, eller hvis ungerne deler Ipad.

- Man skal holde sine devices for sig selv. Og hvis man er absolut afhængig af at dele telefon eller tablet med nogen, skal man tørre den af med en vådserviet eller sprit, inden den skifter hænder, siger Brian Kristensen.

Statens Serum Institut råder til, at man vasker hænder løbende - flere gange om dagen. Det samme gælder telefonen i den grad, det er muligt.

- Jo mere man har rørt ved i bussen, metroen eller på jobbet - eller jo mere man deler telefon med andre - jo mere skal man være opmærksom på hygiejnen, siger Brian Kristensen.

Når telefonen skal gøres rent, er der flere muligheder.

- De fleste telefoner, som er mindre end fem år gamle, er nanobehandlet, forklarer Nino Andrea, der er specialiseret i reparation og vedligehold af telefoner og partner i kæden Telerepair.

- Derfor er de vandafvisende til en vis grad, så de kan som udgangspunkt godt tåle at blive renset, siger han.

Ifølge Apple Danmark kan du forsigtigt rense iPhonens hårde overflader ved at køre en blød klud med 70 procent isopropylsprit hen over.

Deciderede skærmrenseservietter er en anden mulighed.

- Man kan også bruge en serviet med brillerens, som også indeholder en smule alkohol, og som derfor også vil virke desinficerende, siger Nino Andrea.

Undlad at direkte skrubbe eller komme væsker på telefonen. Brug i stedet en serviet eller en blød klud, som er beregnet til briller eller skærme. Og læs producentens egne anbefalinger, før du klør på.

- Man skal især passe på, hvis det er en ældre telefon, som derfor ikke er nanobehandlet, eller hvis ruden er flækket. Så kan fugten nemlig trænge ind i telefonen, siger Nino Andrea.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce