cookie-og-privatlivspolitik
Parterapeut Christiane Meulengracht sammenligner at tillægge sig nye romantiske vaner med at lære en ny maskine at kende i fitnesscenteret. I starten føles det nyt og lidt fremmed, men efter et par gange er der ikke meget hokuspokus ved det. (Modelfoto)
Parterapeut Christiane Meulengracht sammenligner at tillægge sig nye romantiske vaner med at lære en ny maskine at kende i fitnesscenteret. I starten føles det nyt og lidt fremmed, men efter et par gange er der ikke meget hokuspokus ved det. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Dårlige vaner kan ødelægge dit gode parforhold

Der kan være meget at hente ved at blive bevidst om dine indgroede vaner, siger parterapeut.
01. august 2019 kl. 14:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Du tager den højre sko på før den venstre, kigger dig i spejlet, når du er færdig med at børste tænder - og ser dig automatisk for, før du går over vejen.

Du har et væld af små hverdagsvaner. Og det er faktisk et rigtig godt trick, hjernen bruger, for det sparer en masse energi, når den ikke hver eneste gang skal træffe en bevidst beslutning.

Men små hverdagsvaner kan også være giftige for dit ellers gode parforhold. Det fortæller Christiane Meulengracht, som er par- og familieterapeut, sexolog og forfatter til bogen "Kærlighed med vilje".

- Langt de fleste savner mere nærhed og nærvær i deres parforhold. Men hvis vi fulgte dem en dag og så, hvor de lægger deres opmærksomhed, så er det eksempelvis i telefonen - den må gerne forstyrre os hele tiden.

Første skridt er derfor at blive opmærksom på dine vaner. For du kan ikke gøre noget ved det, du ikke kan se, siger Christiane Meulengracht.

Det er dog lettere sagt end gjort. For det er ofte nemmere at se småfejlene hos sin partner end hos sig selv.

Christiane Meulengracht foreslår at lade telefonen filme en eller flere helt almindelige hverdagssituationer en dag eller to.

- Ikke for at overvåge eller bebrejde, men for at blive klog på egne små uvaner. Og så må vi godt grine ad os selv, siger hun.

En lidt mere simpel tilgang er at sætte sig ned med sin partner og tage en åben snak om de små ting i hverdagen, der kan trigge den anden - dog uden at anklage hinanden.

Jacob Mosgaard er psykolog og forfatter til "100 myter om kærlighed og forelskelse", og han forklarer, at de små, uheldige vaner ofte kan igangsætte en kædereaktion.

- Den ene siger noget hårdt, som den anden reagerer på, og så bliver man modpoler, siger han og fortsætter:

- Det er kendetegnende for mange parforhold, at vi misfortolker hinanden hele tiden. Så fortæl og spørg mere i stedet for at gå ud fra, at du kan gætte, hvad den anden mener.

Er du blevet opmærksom på, at du kommer til at prioritere det praktiske over at være sammen med din partner, kan du arbejde bevidst med at bryde vanen.

- Øvelsen kan være, at en gang om dagen, når impulsen til at være praktisk derhjemme kommer, skal du i stedet sætte dig i sofaen og snakke med din partner, foreslår Christiane Meulengracht.

Det vil uundgåeligt føles lidt forceret og kunstigt i starten. Men sådan er det, når der skal trædes nye stier i hjernen - og dermed laves nye vaner.

Tag det i små skridt, og mærk så efter, hvilken forskel det kan gøre.

- Det kan være, du lægger telefonen væk derhjemme, eller I sætter jer ned ved middagsbordet og taler i stedet for at se tv.

- Hvis du kan mærke på dag to, at det gjorde en forskel for hele jeres aften, så bliver det meget sjovere at gøre det igen, siger Christiane Meulengracht.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce