cookie-og-privatlivspolitik
Når du køber et hus, har du ikke nogen chance for at kende kloakkens tilstand - den er nemlig ikke beskrevet nogen steder. Det kræver faktisk, at du får foretaget en tv-inspektion for at få et øjebliksbillede. (Modelfoto)
Når du køber et hus, har du ikke nogen chance for at kende kloakkens tilstand - den er nemlig ikke beskrevet nogen steder. Det kræver faktisk, at du får foretaget en tv-inspektion for at få et øjebliksbillede. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Dækker din forsikring? Du har selv ansvar for din kloak

Der kan vente en stor regning under dit hus, hvis ikke du er forsikret rigtigt. Se her, hvordan du sikrer dig den bedst mulige dækning af kloakken.
10. oktober 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Kloakken er ikke en del af det lovmæssige huseftersyn, og den fremgår ikke af tilstandsrapporten. Men den del af kloakken, der ligger på matriklen, er dit ansvar, når først du har sat dit underskrift på købsaftalen.

Og det betyder, at du kan brænde nallerne, hvis der opstår problemer i dybet.

- Der er mange, der går galt i byen i forhold til ulovlige installationer, der mangler, fordi de ligger ude i grunden og ikke er en del af ejerskifteforsikringens standard, siger konsulent Anja Lintrup fra Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

Der er to aspekter, du skal have for øje, når du skal sikre dig mod uforudsete omkostninger fra kloakken.

Den ene drejer sig om, hvis der skulle vise sig at være ulovlige installationer. Den anden handler om brud og skader.

De dækkes af to forskellige forsikringstyper.

- Man kan købe en udvidet ejerskifteforsikring som for eksempel dækker fejlkonstruktioner og ulovlige installationer. Det kræver dog, at de var ulovlige, da de blev udført, siger Anja Lintrup.

- Men de enkelte selskabers udvidede dækning er forskellige, så man skal nærlæse, hvad den dækker over, tilføjer hun.

Her skal du have øje for ulovlighedsdækning, om følgeskader er dækket, og om nogle typer af installationer ikke er dækket - for eksempel dræn.

Den anden del, der drejer sig om skader og brud på rør og ledninger, falder ikke ind under ejerskifteforsikringen. Her skal du derimod have fat i en udvidet rørskade- og stikledningsforsikring.

Den dækker nemlig også de skjulte rør, fortæller Tom Lisberg Ewers, som er autoriseret kloakmester og forhenværende formand for Danske Kloakmestre.

- Mange forsikringer dækker ellers kun til skelbrønd, men hvis den skelbrønd står fem meter inde i haven, så er man ikke dækket ud til skellet, siger han.

Han bemærker, at forsikringen ikke betyder, at du får en ny kloak. Du får lappet den, man har.

- Hvis du laver en bule i bilens forskærm, får du jo heller ikke hele bilen malet - kun forskærmen. Så forsikringen dækker skader, men skifter ikke kloakken, selv om den trænger, siger han.

Er du ikke ordentligt dækket, kan det betyde, at pengene fosser lige ud i kloakken. Skal du have skiftet kloakken, skal det meste af haven ofte graves op.

- Vi har eksempler på, at folk har stået med regninger på mellem 100.000 og 150.000 kroner, fordi de ikke har fået ordentlig rådgivning om forsikring, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce