cookie-og-privatlivspolitik
En rund latte, en stærk espresso eller en stor balje jordemoderkaffe, der er sort som himlen på en måneløs nat. Uanset hvordan man elsker sin kaffe, kan smagen let blive endnu bedre med nogle simple råd. (Genrefoto)
En rund latte, en stærk espresso eller en stor balje jordemoderkaffe, der er sort som himlen på en måneløs nat. Uanset hvordan man elsker sin kaffe, kan smagen let blive endnu bedre med nogle simple råd. (Genrefoto)
Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Danmarks bedste barista: Disse trick gør kaffen bedre

Danskerne er et af verdens mest kaffedrikkende folkefærd. Landets bedste kaffebrygger giver her et par gode råd, som løfter kaffen til nye højder.
14. oktober 2020 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Stempelkaffe, filterkaffe eller en espresso til at få benene ud af sengen.

Danskerne elsker kaffe og drikker i snit fire kopper om dagen.

Flest køber kaffen formalet, viser tal fra Dansk Kaffeinformation, som er sammenslutningen for landets største kaffeproducenter.

Men hvis du vil løfte smagen, så begynd at kværne den selv, råder Kian Lindblad Hickman, der er Danmarksmester i barista og souschef hos Coffee Collective.

- Man skal helst kværne bønnerne og brygge kaffen tættest muligt på hinanden. Ellers mister bønnerne smag og aroma, siger han.

Næste tip handler om mælken.

Mange varmer mælken for at forsøge sig med en latte eller cappuccino. Men vær vaks med termometret.

- Folk vil gerne have mælken rigtigt varm. Men så snart du kommer over 70 grader, begynder du at brænde mælken, siger han.

Stop i stedet, når mælken er mellem 55 og 65 grader.

- Det er synd at brygge en god kaffe og drukne det i risengrøds-mælk, konstaterer Kian Lindblad Hickman.

Overvej også, hvad for noget vand, du bruger. Hvis vandet er meget kalkholdigt, vil kaffen blive mere bitter.

- Derfor bruger man i professionel sammenhæng filtre til at trække hårdheden ud af vandet, forklarer Kian Lindblad Hickman.

Private kommer langt ved bare at købe en toliters kildevand til fire kroner i supermarkedet - til de morgener, hvor kaffen skal være ekstra god.

Her er kalkindholdet noget lavere.

- Og hvis man vil være ekstra nørdet, så vælg flasken med færrest bikarbonater, siger Kian Lindblad Hickman.

Den pointe gør han især meget ud af, når han underviser private.

Mange bruger nemlig en masse krudt på dyrt udstyr og prima kaffebønner, men bliver alligevel skuffet over, at det ikke smager som på kaffebaren.

- En kop kaffe består af cirka 98 procent vand, så det betyder ofte mere end dyre maskiner eller fancy bryggeteknik, siger Kian Lindblad Hickman.

Sidste råd handler om præcision.

Det er nemlig ikke krukkeri, at fagfolkene måler gram og tager tid.

- Tænk på en bager eller konditor: det er jo sjældent, at de tager tingene på slump, hvis de vil have et godt resultat. På samme måde vil mængder og trækketid også påvirke kaffen, siger Kian Lindblad Hickman.

Hvis det gælder stempelkaffe, så sæt en timer på fire minutter.

Brug herefter en ske til at fjerne det øverste skum, som er fuld af bitterstoffer.

Tryk stemplet ned, og hæld den færdige kaffe på en termokande.

- Alle ved, at den sidste tår i stempelkanden er bitter og stærk. Derfor kan det betale sig at sætte en timer, så man har styring med trækkeprocessen, siger Kian Lindblad Hickman.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce