cookie-og-privatlivspolitik
Indtag af fisk er gavnligt i forhold til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. (Modelfoto)

2

Billeder

Indtag af fisk er gavnligt i forhold til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. (Modelfoto)
Foto: Coloubox/Free

Livsstil

Dansk forskning: Disse fisk sænker børns fedt i blodet

Dansk forskningsprojekt slår fast, at fed fisk booster dine børns sundhed. Og der er flere gavnlige effekter ved at prioritere hele fisk over flaskevarianten.
29. oktober 2019 kl. 06:00 Af Ritzau

Annonce

Laksebøffer, fiskefrikadeller eller makrel i tomat.

En ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser, at børn får mindre fedt i blodet og mere af det gode kolesterol, når der ryger fed fisk indenbords flere gange om ugen.

Det er det første studie, der undersøger effekten af fed fisk - og ikke fiskeolie - på børns sundhed.

- Det er interessant, for i Danmark anbefaler vi ikke specielt at indtage fiskeolie, vi anbefaler indtag af fisk og især fed fisk, fortæller Camilla T. Damsgaard, som står bag forskningsprojektet.

Tal fra DTU viser, at otte ud af ti danske børn spiser fisk mindst en gang om ugen. Men mindre end hvert tiende barn spiser så meget fisk, som kostrådene anbefaler.

Børn skal ifølge Fødevarestyrelsen ugentligt have to hovedmåltider med fisk samt fisk til frokost indimellem.

I forskningsprojektet deltog 199 raske otte-niårige børn. Ved lodtrækning blev de fordelt i to grupper, der hver uge skulle spise henholdsvis 300 gram fed fisk eller kylling.

Og her stod de gavnlige effekter af fiskeindtaget klart.

Og der er altså også fordele ved at prioritere den hele fisk over indtaget af fiskeolie.

- Fiskeolie er ren omega-3 og andre fedtstoffer. Den er til gengæld renset for de vitaminer, fisken også indeholder, siger Camilla T. Damsgaard.

Hun tilføjer, at der dog efterfølgende kan være tilsat E-vitamin til fiskeolie, fordi det kan forlænge holdbarheden.

I den egentlige fisk får man også en lang række andre gavnlige sager indenbords.

- Fisk bidrager med adskillige nødvendige næringsstoffer i kosten. I fisk er der selen og jod, som det kan være svært at få nok af, hvis man ikke spiser fisk.

Selen er et mineral, der blandt andet har en gavnlig effekt på immunforsvaret og stofskiftet. Jod er nødvendigt for skjoldbruskkirtlen.

- Hvis vi taler fede fisk, er der også D-vitamin og langkædede fedtsyrer, fortæller Heddie Mejborn, som er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.

Der er desuden en god proteinkvalitet i fisk, tilføjer hun.

Fødevarestyrelsens råd lyder, at du skal spise fisk mindst to gange om ugen som hovedret - og flere gange om ugen som pålæg.

Og her tæller alle former for fisk altså med i regnskabet, uanset om det er frossen fisk, fiskefrikadeller eller fra dåse. Skaldyr som rejer og muslinger tæller også.

- Hvis vi kan få alle danske børn til at spise lidt mere fisk, så tror jeg, at det vil have effekter på langt sigt på den generelle hjerte-kar-sundhed i den danske befolkning, siger Camilla T. Damsgaard og tilføjer:

- Vi ved, at de vaner, vi lærer i barndommen, har vi lettere ved at opretholde som voksne - både de sunde og de usunde.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce