cookie-og-privatlivspolitik
- Hvis dna-sekvensen ikke er linket til nogen personer, er det begrænset, hvad man kan bruge den til. Men hvis man har nogle andre prøver eksempelvis fra en voldtægtsforbrydelse, kan man bruge data til at identificere den skyldige eller frikende uskyldige, siger professor Søren Brunak. (Arkivfoto)
- Hvis dna-sekvensen ikke er linket til nogen personer, er det begrænset, hvad man kan bruge den til. Men hvis man har nogle andre prøver eksempelvis fra en voldtægtsforbrydelse, kan man bruge data til at identificere den skyldige eller frikende uskyldige, siger professor Søren Brunak. (Arkivfoto)
Foto: Eric Baradat/Ritzau Scanpix

Livsstil

Data er magt: Dit dna kan være mange penge værd

Privatejede dna-databaser kan være guld værd for kommercielle virksomheder og lægemiddelindustrien.
16. juli 2019 kl. 13:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Med bare en spytprøve eller en vatpind, der lige er blevet kørt på indersiden af kinden, tilbyder private firmaer at udføre en gentest.

Afhængigt af virksomheden kan den give svar på, hvor dine forfædre stammer fra, eller om du har øget risiko for at udvikle bestemte sygdomme.

Men du er ikke nødvendigvis virksomhedens eneste kunde.

Det fortæller Søren Brunak, som er professor i bioinformatik ved Københavns Universitet og forskningsleder på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

- Der er grund til at tænke grundigt over det, før man sender noget afsted til en privat virksomhed.

- Forretningsmodellen for nogle af de her virksomheder bygger på, at de er interesserede i ens data. Og derfor sælger de feedback på gentesten ret billigt, siger Søren Brunak.

Tidligere har der været et eksempel, hvor et firma tilbød at sammensætte en Spotify-playliste på baggrund af en dna-prøve. Og her bør du virkelig være på vagt.

- Så skal man være opmærksom på, at man indgår i en anden type forretning også, siger Søren Brunak.

En enkelt persons dna-test fra et privat firma er for så vidt ikke så interessant for virksomheder. Men når man skalerer op, kan man begynde at tegne mønstre og se på tendenser.

- Hvis man har en million dna-sekvenser, kan man pludselig se nogle ting, som virksomheder kan være interesserede i. En stor database kan på den måde blive brugt i andre sammenhænge, forklarer Søren Brunak.

- Mange af disse data er interessante for lægemiddelvirksomheder, fordi de kan bruges til at skabe nye behandlinger og lægemidler, tilføjer han.

Det kan der være stor profit i for virksomheden - men også behandlingsmuligheder for privatpersoner.

Han fremhæver i stedet den statslige styrelse National Genom Center, hvor man kan få opbevaret sine dna-data, hvis man får foretaget en genomsekventering i sundhedsvæsnet.

Dermed kan man hjælpe forskningen i personlig medicin på vej. Noget der på sigt kan være gavnligt for hele befolkningen. Dine data kan også blive gjort tilgængelige for lægerne, hvis du skal behandles.

Berit Skjernaa er senior security and privacy specialist hos Alexandra Instituttet, og hun peger også på, at der kan være kommerciel interesse for ens data.

I Danmark er vi eksempelvis ikke forpligtet til at oplyse arbejdsgiver om vores sundhedstilstand, men det kan være værdifulde oplysninger.

- Der er også et stort marked inden for alternativ sundhed - både produkter og behandlinger - og der kunne man godt forestille sig, at det kunne føre til direkte markedsføring af produkter, der kan hjælpe lige specifikt dig, siger hun.

Derfor er det vigtigt, at det er gennemskueligt, hvad der foregår, understreger hun - og at man som individ selv kan vælge, hvem man ønsker at få input fra.

- I det valg skal man være opmærksom på, hvem den valgte service videregiver data til, siger Berit Skjernaa.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce