Annonce
Bolig og livsstil

Derfor er holdspil særligt godt for helbredet

Siden 2013 har antallet af især yngre klub- og foreningsmotionister været faldende. Men i år vendte kurven, og for første gang i fem år er antallet af medlemmer steget et nøk i idrætsforeningerne, viser tal fra DIF og DGI ved Idrættens Topmøde 2019. Foto: Colorbox/Free

Holdsport er ikke bare godt for motivation og fastholdelse, men også for hjerte, kredsløb, knogler og forebyggelse af livsstilssygdomme.

Mens motion engang var noget, man dyrkede i klubber og foreninger, dyrker mange i dag individuelle motionsformer, som kan passes ind i en travl kalender.

Men der er faktisk en række sundhedsmæssige fordele ved at motionere sammen med andre, fortæller Jens Bangsbo, der er professor og leder af Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet.

- Ved boldspil får man en større belastning af hjerte og kredsløb, og vores studier har vist, at eksempelvis fodbold og floorball giver et markant fald i blodtrykket, siger han.

I et forsøg fik en gruppe inaktive personer så store effekter på hjerte og kredsløb i løbet af seks måneders ugentlig fodboldtræning, at det svarede til, at deres hjerte blev ti år yngre.

Det skyldes blandt andet, at holdsporten indeholder naturlige intervaller, fordi man spiller mod og med andre.

- Når man løber efter en bold eller deltager i et spil, så træner man i perioder med en væsentlig højere pulsfrekvens, end hvis man løber eller cykler i et jævnt tempo. På den måde stimulerer man hjertet markant mere, forklarer Jens Bangsbo.

I et nyt dansk studie blev en gruppe 55-70-årige kvinder sat til at dyrke motionsfodbold i 16 uger. Og også her fik kvinderne forbedret deres hjertefunktion og kredsløb markant, skriver forskergruppen fra Syddansk Universitet og Færøernes Universitet.

Holdspil er også gode, hvis du vil forebygge en række livsstilssygdomme og forbrænde det skadelige fedt omkring maveregionen.

- Holdspil giver et betydeligt fald i kolesteroltal og fedtmasse omkring bugmuskulaturen, siger Jens Bangsbo.

Samtidig har skelettet godt af den såkaldte impact - altså moderate stød, som kommer med de mange retnings- og temposkift.

- Man har typisk et meget hårdere impact i holdspil, end man har med løb og cykling. Det betyder, at knoglerne bliver stærkere. Og det gælder for alle aldersgrupper, tilføjer Jens Bangsbo.

Det er især vigtigt, når man er oppe i alderen, hvor man ifølge Lægehåndbogen har et aldersbetinget tab i både muskel- og knoglestyrke. Her kan regelmæssig motion nemlig bremse processen.

I det hele taget har boldspil den fordel, at man har tendens til at træne hårdere.

- Der er noget motiverende i at lave mål eller undgå, at modstanderen gør det. Derfor giver man sig ofte mere, end hvis man motionerer alene, siger Jens Bangsbo.

Center for Holdspil har også lavet studier, hvor en gruppe ældre mænd blev sat til at spille floorball - og her blev der også gået til stålet.

- Holdspil kan appellere til nogle grupper, som aldrig havde tænkt, at de skulle være fysisk aktive. Nogle af de ældre, der deltog i holdspilsprojekter, endte med at være medicinfri efter forsøget, fortæller Jens Bangsbo.

/ritzau fokus/

  • DIF fodbold
    Siden 2013 har antallet af især yngre klub- og foreningsmotionister været faldende. Men i år vendte kurven, og for første gang i fem år er antallet af medlemmer steget et nøk i idrætsforeningerne, viser tal fra DIF og DGI ved Idrættens Topmøde 2019. Foto: Colorbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret