cookie-og-privatlivspolitik
Man kan blive opereret for knyster. De fleste får dog lindring ved at vælge korrekte sko. (Arkivfoto)
Man kan blive opereret for knyster. De fleste får dog lindring ved at vælge korrekte sko. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Derfor får du knyster

Har du fået knyster, er det vigtigt, at der er god plads i skoen, så tilstanden ikke forværres.
09. august 2019 kl. 15:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Knyster er en af de mest almindelige fodlidelser. Faktisk kender op mod en tredjedel af befolkningen til den lille udbuling ved storetåen.

Og det er særligt udbredt blandt kvinder.

Spidst, højhælet eller stramt fodtøj kan nemlig være med til at udløse knyster, fortæller Arthur Rud Knudsen, ortopædskomager og klinisk konsulent hos sundhedsvirksomheden Sahva.

- Der er et element af arvelighed i knyster. Så mange gange vil man have tendens til knyster, og hvis man så vælger det forkerte fodtøj, er det med til at fremprovokere det, siger han og tilføjer:

- Derfor skal man være særligt opmærksom på sit fodtøj, hvis man har tendens til det.

For at finde ud af, om du har tendens til knyster, skal du se på din familie. Hvis det er bredt repræsenteret op i geledderne, så har du også en øget risiko.

Knyster bliver mere almindelige med alderen.

De opstår ved, at storetåen begynder at dreje lidt indad over mod lilletåen. Det betyder, at selve grundleddet begynder at pege udad og danner en udbuling på fodens inderside.

- Grundleddet vil blive presset ud, og tryk fra sko vil medføre en kronisk irritation af en slimpose på indersiden af foden, skriver speciallæge Torben Bæk Hansen i Patienthåndbogen på sundhed.dk.

Det kan give ømhed, smerter og problemer med at passe sine sædvanlige sko.

Er man først begyndt at udvikle en knyst, går den ikke bare i sig selv igen. Den kan tværtimod vokse sig større, hvis den konstant bliver presset af for stramme sko.

Derfor er det vigtigt at prøve at lindre generne.

- Den vigtigste behandling er at anvende sko med lav hæl, bred form og god højde til tæerne, lyder rådet i Patienthåndbogen.

Ifølge Arthur Rud Knudsen skal sko til fødder med knyster gerne være så fodformede som muligt, så skoen ikke presser storetåen ind.

Det er langt lettere at forebygge knyster end at behandle.

Her gælder det om at sikre, at skoene er tilstrækkeligt store og rummelige. Husk også, at fødder med alderen bliver større både i bredden, højden og længden.

Har du fået knyster, kan det være en god idé at træne dine fødder. Eksempelvis kan et vippebræt eller øvelser med elastikker hjælpe med at øge smidigheden og bevægeligheden.

Er du dagligt generet af smerter fra knyster, kan det være nødvendigt med en operation.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce