cookie-og-privatlivspolitik
Ludomani og onlinespil er for nogle personer ikke bare tidsfordriv, men udvikler sig til en decideret afhængighed. Og for nylig er afhængighed af onlinespil blevet anerkendt som en lidelse af WHO. (Arkivfoto)
Ludomani og onlinespil er for nogle personer ikke bare tidsfordriv, men udvikler sig til en decideret afhængighed. Og for nylig er afhængighed af onlinespil blevet anerkendt som en lidelse af WHO. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Derfor kan du føle dig afhængig af mobilen

Skærmafhængighed er ikke det samme som ludomani, men de bagvedliggende mekanismer kan sammenlignes, forklarer ekspert.
11. februar 2019 kl. 12:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Telefonen er med på arbejde, på toilettet, på løbeturen - og når vi går i seng om aftenen.

Faktisk bruger den gennemsnitlige dansker samlet set mere end syv timer om dagen på telefon, streaming og sociale medier, viser nye tal fra DR Medieforskning.

Derfor er det ikke mærkeligt, at nogle kan føle sig næsten afhængige af telefonen, forklarer psykolog Jakob Linnet. Han leder Ludomaniklinikken på Odense Universitetshospital, som rådgiver folk med alvorlig afhængighedsadfærd.

- Jo mere udbredte og tilgængelige ting er, des større er risikoen for, at man bliver afhængig af dem. Og mobiltelefonerne er meget tilgængelige, fordi vi hele tiden kan have dem med, forklarer han.

Samtidig kan telefonen påvirke dit belønningssystem i hjernen, forklarer chefpsykologen.

Derfor kan man på nogle punkter godt sammenligne skærmkiggeriet med alvorlige afhængigheder som ludomani og overspisning, forklarer Jakob Linnet.

- En af de hypoteser, vi har omkring ludomani, er, at det er forventningen om belønning snarere end den faktiske belønning, som forstærker adfærden, forklarer Jakob Linnet.

Hvis man overfører det til telefonen, kan alene forventningen om, hvad der foregår på spil-appen eller sociale medier være en forklaring på, hvorfor den er så svær at slippe.

- Man bliver ved med at tjekke for at se, om der er en form for belønning. Er der nogen, der har sendt mig en besked eller liket mine opslag, forklarer Jakob Linnet.

Og det er her, vores dopaminsystem kan spille os et puds. For hvad end det gælder afhængighed af mad, alkohol, sex, spil eller skærme, så udløser det en dopaminbelønning i hjernen, forklarer han.

Derfor vil det føles rart og behageligt. Og derfor er det formentlig heller ikke selve skærmen, vi er afhængige af, men det, vi foretager os på skærmen, forklarer Jakob Linnet.

- Diagnosemæssigt taler man ikke om skærmafhængighed. Men man taler om specifikke aktiviteter, man foretager på skærm og på internettet, som man kan være afhængig af, siger han.

Det bliver bakket op af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og American Psychiatric Association, som netop har anerkendt ludomani og "internet gaming disorder" - altså afhængighed af onlinespil - som reelle lidelser.

"Spilforstyrrelse" er derfor blevet optaget i sygdomsregistret ICD - The International Classification of Diseases - i 2018.

- Derfor er det også muligt, at der fremover kan komme andre former for elektronisk afhængighed, som også vil blive anerkendt, vurderer Jakob Linnet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce