Annonce
Bolig og livsstil

Derfor skal du kun bruge koldt vand til kogning

Når du koger vandet fra hanen, slår du eventuelle bakterier ihjel, men for at være på den sikre side bør du altid bruge koldt vand, når du for eksempel skal lave kaffe eller koge ris. Lad vandet løbe lidt, hvis det er lunkent, når du tænder for hanen. (Arkivfoto). Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Ritzau Scanpix

Det varme og lunkne vand fra hanen kan indeholde bakterier. Selv om du koger det, er det alligevel en god idé at være på den sikre side, forklarer immunolog.

På en travl morgen kan det givetvis friste at hælde varmt vand i elkedlen, inden du bringer den i kog til din kaffe eller te, fordi det kan virke som en hurtigere løsning.

Men det er ikke en smart idé, fortæller Jan Pravsgaard Christensen, der er lektor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

- Man skal passe lidt på med det varme vand til madlavning, for hvis ens vandbeholder ikke er i orden, risikerer man, at der står bakterier i den, siger immunologen.

Der er dermed en lille risiko for, at du kan blive syg, fortæller han.

Kogning af vandet vil slå bakterierne ihjel, men det er alligevel et godt råd at være på den sikre side, siger Jan Pravsgaard Christensen.

- Det har været kutyme, at man skal passe lidt på med at bruge det varme vand til madlavning, siger han.

Det varme vand i din vandhane kommer nemlig fra en varmtvandsbeholder på matriklen, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket, hvor det er renset og har en bestemt temperatur.

Vandet i varmtvandsbeholderen kan indimellem komme i kontakt med bakterier, for eksempel hvis der ikke er varmt nok i beholderen, eller hvis den ikke er vedligeholdt.

I en del boligopgange kan der være blinde ender i beholderen, og det betyder, at vandet kan stå stille og ikke opnå den rette temperatur, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

Tue Kofod, der er rådgiver i brancheorganisationen Danske Vandværker, siger også, at det er bedst at være på den sikre side.

- Jeg er enig i, at det er mest sikkert at bruge det kolde vand. Og kommer man hjem fra en weekend eller ferie, skal man lige huske at skylle lidt igennem.

- For er der stillestående vand, er der en risiko for, at der sker en lille smule opblomstring af bakterier, siger han.

Selv venter han mellem et halvt og et helt minut, indtil vandet er helt koldt.

Det varme vand kan også føre tungmetaller fra dårlige vandbeholdere ud gennem vandhanen.

- Varmt vand øger mobiliteten af tungmetaller, så det kan transportere tungmetaller nemmere end koldt vand, siger Tue Kofod.

Jan Pravsgaard Christensen råder også til, at du lader vandet løbe en smule, hvis det er lunkent, når du tænder for vandhanen.

- Er der bakterier fra røret i det vand, du er lige ved at tappe, så laver du jo skaden der. Så er det smartest lige at køre den over på den kolde og tappe af, inden man tapper det, man skal bruge, siger han.

Har du allerede forsøgt dig med det varme eller lunkne vand i elkedlen eller gryden, skal du dog ikke være nervøs. Hvis du ikke er blevet syg af det, er der ingen skade sket.

- Fagfolk har blandede holdninger til, hvor grelt det egentlig er. Det er lige så meget op til den enkelte boligejer eller ejerforening, at man lige tænker over at få efterset sit system, så det kører efter hensigten, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Lader du ofte det overskydende vand blive i elkedlen eller gryden for så at varme det op igen senere på dagen, skal du heller ikke være nervøs. Det sker der ingenting ved, ud over at du udskiller kalken fra vandet, fortæller han.

/ritzau fokus/

  • Når du koger vandet fra hanen, slår du eventuelle bakterier ihjel, men for at være på den sikre side bør du altid bruge koldt vand, når du for eksempel skal lave kaffe eller koge ris. Lad vandet løbe lidt, hvis det er lunkent, når du tænder for hanen. (Arkivfoto). Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Her holder børnene fri på store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum