cookie-og-privatlivspolitik
Et tiårigt fastforrentet lån er ikke velegnet til investering i en ny bolig - men skal du have renoveret den gamle, kan det være en god mulighed for at låne billigt. (Arkivfoto)
Et tiårigt fastforrentet lån er ikke velegnet til investering i en ny bolig - men skal du have renoveret den gamle, kan det være en god mulighed for at låne billigt. (Arkivfoto)
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Livsstil

Det betyder negativ rente på realkreditlån for dig

Nyt fastforrentet lån med negativ rente kan være på vej til danskerne - men negativ rente betyder ikke penge i lommen.
10. juli 2019 kl. 15:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Siden februar har det været muligt at låne penge med en fast rente på nul procent - og nu barsler flere realkreditinstitutter med et lån, der endnu engang sprænger rammerne.

Således har både Jyske Realkredit og Nordea Kredit gjort klar til at lancere et tiårigt lån med en fast negativ rente. Det vil sige, at du ikke blot slipper for at betale renter - du får rent faktisk penge ud af at have lånet.

- Vi er klar, hvis det tiårige lån med nul procent bliver lukket, fortæller Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

Det sker, hvis nulprocentslånet runder kurs 100, hvilket var tæt på at ske i sidste uge, før renterne igen tog et lille nøk opad.

Kursen er et udtryk for, hvad det koster dig at låne. Låner du til kurs 96, betyder det, at du betaler hundrede kroner for at låne 96 kroner.

Omvendt kan du låne 102 kroner og kun betale 100 tilbage, hvis du låner til kurs 102 - og da det ikke er fordelagtigt for långiverne, lukker lånene typisk, når kursen runder 100.

- Bliver lånet med negativ rente en realitet, vil det betyde, at man i stedet for at betale rente på lånet vil få et tilskud til sit afdrag, forklarer Mikkel Høegh.

Du får altså ikke kolde kontanter i lommen af at optage et lån med negativ rente.

Og det betyder heller ikke, at lånet er ren økonomisk gevinst. Du skal fortsat betale en bidragssats til realkreditinstituttet, og desuden er der omkostninger forbundet med at optage eller omlægge sit lån.

- Det kan ikke betale sig for nogen at udbyde et gratis lån, det skal man altid huske på, siger Jovica Stankovic, der er finansiel rådgiver og partner hos køberrådgivningsfirmaet Bomae.

Bidragssatsen afgøres af, hvor hårdt du er belånt. Hos Jyske Realkredit vil den ikke adskille sig fra den, du vil skulle betale på et tiårigt nulprocentslån i dag.

Du skal også være opmærksom på, at kursen på en ny lånetype typisk vil være betydeligt dårligere end den, du kunne få på det tidligere lån.

Derfor kan der også være en fordel i at optage det gamle lån med den høje kurs i stedet.

- Det er overordnet set en god idé at vælge et lån med den højeste kurs, siger Jovica Stankovic.

- Men det vil altid afhænge af den enkeltes økonomi og risikovillighed. Man er nødt til at danne sig et overblik over, hvad man egentlig har brug for, tilføjer han.

Kursen har især betydning, hvis du skal konvertere eller indfri lånet undervejs i låneperioden. Det vil dog i de færrestes tilfælde blive aktuelt med et tiårigt lån.

- Men hvis man kigger på 30-årige lån, skal man være mere opmærksom, siger han.

Nærmer kursen på nulprocentslånet sig 100 og dermed risikoen for, at det bliver lukket - og er du lidt i tvivl, om du vil tage det eller ej - kan du få et tilbud fra dit realkreditinstitut.

- Det gælder i seks måneder - også selv om lånet bliver lukket i mellemtiden, siger boligøkonom Mikkel Høegh.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce