Annonce
Bolig og livsstil

Det kan blive dyrt at vinde en Facebook-konkurrence

Hvis du vinder en konkurrence hos Jo:ga med gratis træning, er det med at melde dig ud hurtigst muligt, hvis du ikke ønsker at træne videre som almindeligt medlem. Når du ind i den måned, hvor din præmie udløber, bliver du nemlig bonnet for to måneders betalinger. Foto: Free/Colourbox, arkivfoto

Hvis du vinder gratis træning, kan det komme til at koste dig flere hundrede kroner. Der lurer nemlig en abonnementsfælde.

Seks ugers gratis træning hos Jo:ga. Det lyder ikke dumt. Du skal skrive dig op til nyhedsbrevet, så er du med i konkurrencen. Nemt.

Det gjorde Selina Larsen, og til hendes glædelige overraskelse får hun en besked om, at hun har vundet seks ugers gratis træning.

Hun finder Snapchat frem for at dele glæden med nogle venner. Det viser sig ret hurtigt, at hun ikke er alene om det.

- Min ene veninde havde to andre veninder, der havde vundet, og en anden veninde sagde, at hun kendte fire, der havde vundet, siger Selina Larsen fra København.

Og så begynder alarmklokkerne at ringe.

Selina læser sin "tillykke"-mail igennem, og bemærker den lille tilføjelse med grå skrift, at hun efter de 42 dage automatisk vil overgå til et abonnement til 449 kroner om måneden.

Det vil sige, at hun skal melde sig ud hurtigst muligt for ikke at blive trukket for en dyr måned ekstra.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det problematisk, at oplysningen, om at man overgår til en almindelig abonnementsordning, først optræder, efter at man har deltaget og vundet. Yderligere forsøger firmaet også at nedtone informationen.

- Nu kommer oplysningen så endelig, men den skulle være kommet tidligere. Når de endelig kommer med informationen, så har de faktisk skjult den lidt. Den er mindre synlig end den øvrige tekst, og det er et problem, siger Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Beskeden om, at man efter de seks uger overgår til en almindelig abonnementsordning, står nemlig med en nedtonet, grå farve, som kan være svær at se.

Tina Dhanda Kalsi har set teksten, og hun mener, det er en problematisk fremgangsmåde.

- Med denne her tekst, vil jeg sige, at man som forbruger ikke har indgået en aftale - på trods af at det står med gråt. Jeg mener ikke, at der er indgået en gyldig aftale, hvis man udfordrer den som forbruger, siger hun og tilføjer:

- Det er det, man juridisk kalder et særligt byrdefuldt vilkår. Der vil lovgivningen efter min mening beordre, at det er særligt fremhævet. Men de gør det modsatte: De gør det mindre synligt.

Når man åbner medlemsbetingelserne, fremgår det, at opsigelsesfristen er løbende måned plus en måned. Hvis man deltager i en konkurrence, og herefter ikke kan undgå at skulle betale, er det direkte i strid med lovgivningen, mener Tina Dhanda Kalsi.

Ifølge Andreas Bang, indehaver af Jo:ga, bliver betalingen opkrævet månedligt, og derfor skal man have meldt sig ud igen, inden den måned, hvor de seks ugers gratis træning udløber. Ellers bliver man automatisk almindeligt medlem og bliver altså trukket 449 kroner om måneden.

Det vil sige, at hvis du ikke får meldt dig fra, inden den måned, hvor den gratis træning udløber, så kommer du til at betale for to måneder, altså 898 kroner.

Tina Dhanda Kalsi fortæller, at de hos forbrugerrådet Tænk har set flere eksempler på abonnementsfælder i forskellige afskygninger.

- Det, der overordnet kendetegner dem, er, at man får forbrugeren lokket ind i en aftale, uden at de er klar over det. Om det er en konkurrence eller en prøveperiode, der derefter løber over i et løbende abonnement, uden at man aktivt gør noget, det kan være forskelligt. Men ens for dem er, at forbrugeren kommer ind i en abonnementsaftale uden måske at have haft et ønske om det.

Indehaverne af træningscenteret Jo:ga står også bag Crossfit Copenhagen, som på lignende vis kører konkurrencer, hvor man overgår til en abonnementsordning.

Fakta: Dine rettigheder

- Husk at læse vilkår og betingelser. Hvis det fremgår, at der er særlige betingelser knyttet til din accept, så hænger du på den.

- Det er dog også op til firmaet at sikre sig, at det fremgår tydeligt.

- Sørg for at kommunikation med firmaet foregår på skrift, så du har skriftlige beviser.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

  • Facebook
    Hvis du vinder en konkurrence hos Jo:ga med gratis træning, er det med at melde dig ud hurtigst muligt, hvis du ikke ønsker at træne videre som almindeligt medlem. Når du ind i den måned, hvor din præmie udløber, bliver du nemlig bonnet for to måneders betalinger. Foto: Free/Colourbox, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Lokal nyt

Første sted i Danmark: Nu kan du blive indlagt hjemme

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Annonce
Annonce
Lolland

Rystet sundhedsplejerske: - Hun ser jo ud som om, hun er lukket ned

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Leder

Dragernes vagtskifte

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet