cookie-og-privatlivspolitik
- Alt kan ske. Det britiske pund er som et roulettespil, siger Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening. (Arkivfoto)
- Alt kan ske. Det britiske pund er som et roulettespil, siger Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening. (Arkivfoto)
Foto: Henry Nicholls/Reuters

Livsstil

Det kan brexit betyde for din pengepung

Shopping i og fra Storbritannien kan meget vel blive en besværlig affære - især hvis du vil klage.
14. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Brexit betyder ikke blot et britisk farvel til unionen, men også til en række organer - heriblandt Forbruger Europa, som hjælper forbrugere i EU-lande, der er kommet i karambolage med erhvervsdrivende.

Og det kan få stor betydning for dig som forbruger.

Næst efter Tyskland får det danske Forbruger Europa-kontor nemlig flest henvendelser om problemer opstået i Storbritannien.

- Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe, alt hvad vi kan, hvis man vil klage over et engelsk køb eller en erhvervsdrivende, fortæller Forbruger Europas danske leder Lars Arent.

- Men vi får sværere ved at få lokal hjælp og rådgivning til at føre sagen, når det britiske Forbruger Europa-kontor formentligt må forlade samarbejdet, siger han.

Han tilføjer dog, at briterne har sagt, at de vil forsøge at oprette et tilsvarende hjælpeorgan efter brexit.

Men meget er endnu usikkert og vil afhænge af, om Storbritannien får lavet en aftale, som et politisk flertal kræver - og hvad den i så fald kommer til at indeholde. Hidtil er det ikke lykkedes trods flere år med forhandlinger.

Handler du hos en britisk forhandler, som markedsfører sig til danskere - for eksempel ved at valutaen står i danske kroner - så gælder dansk lov og dermed EU's forbrugerbeskyttelse fortsat.

Det gælder for eksempel på det engelske shoppingsite Asos.

Men selv om du dermed har 14 dages fortrydelsesret og to års reklamationsret ved fejl og mangler, så kan det være vanskeligere at få gennemtrumfet din ret, hvis den erhvervsdrivende nægter.

I så fald skal du nemlig selv kontakte de engelske klageinstanser.

Brexit påvirker også det britiske pund. I øjeblikket er valutaen ustabil, og noget tyder på, at pundet bliver mindre og mindre værd, vurderer Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

- Men lige nu kan alt ske. Det er ikke til at sige, om man sparer en masse ved at betale sit bookede hotel til decembers juletur nu eller vente, til man er derovre. Det er en økonomisk roulette, siger Lars Thykier.

Indgår England ikke en aftale om told, kan det også få betydning for din pengepung, hvis du har proppet kufferten efter en shoppingtur i London.

Har du kørt kortet gennem for over 3250 kroner, skal du betale told og afgifter, når du lander herhjemme.

Netshopper du fra Storbritannien, skal du som udgangspunkt betale moms for køb over 80 kroner. Er den samlede pris over 1150 kroner, skal der både betales moms og told.

- Og der kan endda være yderligere afgifter for at indklarere det i Danmark, siger Lars Arent.

Rejser du i EU-lande, er der som udgangspunkt ingen grænser for, hvor meget du må shoppe for - så længe det er til eget forbrug.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce