Det er slet ikke så besværligt at gøre julemaden spiselig for gæsten, der ikke spiser kød, siger kogebogsforfatter.
Der er ingen grund til at gå i panik, hvis der kommer en vegetar eller en veganer til middag juleaften. Men det kræver lidt mere forberedelse.
Det siger kogebogsforfatteren Kirsten Skaarup.
- Først og fremmest kan jeg godt forstå, at man kan have det sådan, hvis man kun er vant til at lave and og flæskesteg juleaften. Så kan det virke svært, siger hun og fortsætter:
- Selvfølgelig er der ekstra arbejde i det for den, der skal lave maden. Men det er ikke dobbelt arbejde, for mange af de traditionelle retter, som vi spiser juleaften, for eksempel kartofler og rødkål, kan vegetaren eller plantespiseren jo også spise, siger hun.
Her er, hvad du kan gøre for at få julemiddagen i hus, så alle er glade.
1) Tal med hinanden
Vegetaren og den, der står for maden, skal hurtigst muligt få talt sammen. Det foreslår Rikke Hornbæk Mikuta, kommunikationschef i Dansk Vegetarisk Forening.
- Det er vigtigt for værten at vide, om personen er vegetar eller veganer, og hvad det så indebærer. Og hvis du er vært, så spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt, siger hun.
Hun minder om, at vegetaren let kan komme til at føle sig til besvær, mens at værten er opsat på at få succes med julemaden, så en snak forud for juleaften kan gøre alle glade.
2) Lav en nøddepostej
Kogebogsforfatter Kirsten Skaarup foreslår en nøddepostej til vegetaren eller veganeren juleaften.
- Det er plantespiserens kødmad. Den minder om den brune mad, som kødspiserne spiser, og den passer godt til de brunede kartofler og den brune sovs, siger hun.
Og så er den let at lave.
- En nøddepostej kan laves på en halv time, og den kan sagtens laves et par dage før og så varmes op før julemiddagen, siger Kirsten Skaarup.
3) Brug grøntsagsbouillon til den brune sovs
- Sovsen kan let laves med grøntsagsbouillon, men hvis værten ikke laver en vegetarisk sovs, så kan vegetaren jo også selv tage sin egen brune sovs med, foreslår Rikke Hornbæk Mikuta.
4) Erstat fløden i risalamanden
Risalamanden kan let laves med piskbar sojafløde i stedet for kofløde, siger Kirsten Skaarup.
5) Vær opmærksom på indholdet i de produkter, du køber
Tjek listen over ingredienser på de produkter, du køber ind og vær opmærksom på, at der kan være e-numre, der dækker over animalske produkter.
- Spørg for en sikkerheds skyld vegetaren, hvad der er o.k. at købe ind, siger Rikke Hornbæk Mikuta.
6) Hold kødet og vegetarmaden adskilt
For mange vegetarer eller veganere er det ikke rart, når kartoflerne eller lignende ligger op ad kødet.
I stedet kan der laves en skål med kartofler for sig og et fad med kødet, hvor der også ligger nogle kartofler på.
- Men spørg vegetaren eller veganeren, hvad der er o.k., og få hjælp til, hvordan du anretter maden, siger Rikke Hornbæk Mikuta.
7) Vær respektfulde overfor hinanden
De lidt mere specielle madvaner kan godt bringe sindene i kog. Det erkender kommunikationschefen fra Dansk Vegetarisk Forening.
- For vegetaren handler det om ikke at være fordømmende overfor dem, der spiser kød. Og for de andre handler det om ikke at være fordømmende overfor vegetaren. Lad være med at grave skyttegrave juleaften, siger Rikke Hornbæk Mikuta.
En af måderne at få brudt barriererne på kan være at lave lidt mere af eksempelvis nøddepostejen, så alle kan smage på den.
8) Tænk i lette løsninger
Der kan købes mange forskellige veganske og vegetariske produkter i supermarkedet.
- Det kan være pålæg, postejer og færdiglavede veganske og vegetariske produkter på frost, som gør det lettere at komme omkring julemaden, siger Rikke Hornbæk Mikuta.
9) Lav plantebaserede sild
Og endelig kan du gå all-in og lave dine egne plantebaserede sild. De kan ifølge kogebogsforfatteren Kirsten Skaarup laves med for eksempel østershatte eller aubergine.
- Men det er ikke sådan, at der absolut skal være en erstatning for silden. Først og fremmest handler det jo om, hvordan maden smager, siger hun.
10) Søg på nettet efter mere inspiration
- Gå på nettet og søg efter gode råd til vegetarisk eller vegansk julemad, foreslår Rikke Hornbæk Mikuta.
Og husk så endelig på alt det, som både kødspisere, vegetarer og veganere kan være fælles om - for eksempel de søde sager.
- Både vegetaren og veganeren kan sagtens være med på mange af de lækre julesnacks. For eksempel er mørk chokolade, marcipan og nødder jo vegansk, siger Rikke Hornbæk Mikuta.
/ritzau fokus/