cookie-og-privatlivspolitik
Din hjerne reagerer instinktivt på lyde, blink og farver fra telefonen. (Arkivfoto)
Din hjerne reagerer instinktivt på lyde, blink og farver fra telefonen. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Det kræver vilje at slippe telefon-vanen

Sæt en måned af i kalenderen til at arbejde med dine dårlige telefonvaner. Og gør det nemt for dig selv at holde fingrene fra dit digitale fix.
07. oktober 2019 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Tager du telefonen op 2, 10 eller 30 gange, mens du ser en film? Så er det formentlig ikke et bevidst valg, men en tillært adfærd, du gang på gang har forstærket.

- Du kunne lige så godt sidde og stikke hånden ned i en skål popcorn. Her er det bare digitale popcorn, siger Imran Rashid, som er læge og forfatter til en række bøger om digitale vaner.

Med tiden bliver vanen så stærk, at du aktivt skal kæmpe for at stoppe den. Og det kræver, at du træner dig selv i nye mønstre - og gør det let for dig selv at holde nallerne fra telefonen.

Først skal du klarlægge din motivation for at ændre vanen.

- Man skal have en god grund til at gøre det, for ellers ender det som nytårsforsætter, der ikke holder, siger Imran Rashid.

Det kan være, du ikke får nok ud af filmen eller ikke kan huske, hvad der blev sagt i nyhederne, hvis du scroller på mobiltelefonen samtidig.

Det kan også være, du gerne vil bruge tiden foran fjernsynsskærmen som et socialt element.

- Du kan tænke på det som en måde at pleje dit forhold til din partner. Så I øver jer i at se ting sammen og måske snakke om dem. Det er vigtigt, at du får et alternativ til at sidde med telefonen, siger Imran Rashid.

Det kan være en fordel at tale med din partner om, hvornår han eller hun typisk ser dig med snuden i telefonen. For det kan være svært at se splinten i sit eget øje, bemærker Imran Rashid.

Når først du er blevet bevidst om dine dårlige mobilvaner, skal du sætte en måned af til at arbejde med dem.

- Hvis du har en måned med bevidst fokus, er der større chance for at komme i mål. Men det kan også tage længere tid, siger Rikke Papsøe, som er psykolog.

Hendes råd er i så stor udstrækning som muligt at fjerne dig fra telefonen. For eksempel ved at have et fysisk sted, I som familie lægger jeres telefoner, når I træder ind ad døren efter skole eller arbejde.

- Når man har den tæt på sig, så klør det for at tage den frem og se, om der er noget nyt, siger hun og uddyber:

- Telefonen er udstyret med blink, lyde og røde farver, der får os til at reagere - som vi reagerer på bilers røde baglygter.

Du kæmper altså mod din krybdyrhjerne, og derfor skal du slet ikke kunne se telefonen, når du for eksempel ser fjernsyn.

Derudover råder hun til, at du genoptræner din evne til kun at holde fokus på én ting ad gangen.

- Det er en færdighed, vi er ved at miste, for vi multitasker alle sammen. Så man skal bevidst øve mono-tasking, siger hun og tilføjer, at det kan føles grænseoverskridende i starten.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce