cookie-og-privatlivspolitik
75 procent af spørgsmålene til en jobsamtale er typisk generelle, eksempelvis "hvor ser du dig selv om fem år?". Det viser et ph.d.-projekt fra Københavns Universitet, som psykolog Lars Lundmann står bag.
75 procent af spørgsmålene til en jobsamtale er typisk generelle, eksempelvis "hvor ser du dig selv om fem år?". Det viser et ph.d.-projekt fra Københavns Universitet, som psykolog Lars Lundmann står bag.
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Det skal du ikke sige til jobsamtalen

Kritiser aldrig din tidligere arbejdsplads, og pas på med at fremhæve dine lederambitioner, lyder nogle af rådene.
12. oktober 2018 kl. 13:15 Af Af Kristine Dam Johansen

Annonce

En jobsamtale kan føles nervepirrende, og mange har sikkert prøvet at sige noget til en potentiel arbejdsgiver, som de efterfølgende fortryder.

For at undgå det er der en række formuleringer og svar, som du skal holde dig fra. I det hele taget er det ikke nødvendigvis godt at være så ærlig som muligt til en jobsamtale, mener Lars Lundmann, der er psykolog, ph.d. og direktør i konsulenthuset Lundmann.

- Problemet med ærlighed er: Hvad betyder det? Hvis du skal fortælle ærligt om dig selv og dine styrker, så tilpasser du alligevel dine svar, alt efter om det er din mor, dine børn eller en arbejdsgiver, der spørger, siger han.

Derfor er det bedre at sige det, du tror, arbejdsgiveren gerne vil høre, mener Lars Lundmann. Selvfølgelig skal du ikke lyve om noget faktuelt.

- Hvis du for eksempel bliver spurgt, om du kan finde ud af computerprogrammet Excel, så ville det være dumt at sige, at du ikke kan finde ud af programmet, hvis du rent faktisk kan nå at sætte sig ind i det, inden du starter.

- Arbejdsgiverens interesse handler jo om, hvad du kan, når du starter i jobbet, siger Lars Lundmann.

Hvis arbejdsgiveren spørger til dine svage sider, er det dummeste svar: "Dem har jeg ikke mange af", siger Morten Ballisager, der er direktør for konsulenthuset Ballisager.

- Sådan en type gider ingen at arbejde med. Spørgsmålet "hvad er dine svage sider", handler om at sortere dem uden selvindsigt fra, siger han og fortsætter:

- Så hvis du har svært ved at tale om dine svage sider, fremstår du som en person med ringe selvindsigt, og det er mildest talt ikke befordrende for dine muligheder.

Når arbejdsgiveren spørger, hvorfor du har søgt jobbet, skal du vise, at du er motiveret og argumentere for, hvorfor jobbet rent fagligt passer godt til dig.

Du må ikke sige, at du er motiveret af den korte køreafstand, eller at du er træt af din nuværende chef.

- Hvis du taler negativt om din tidligere arbejdsgiver, bliver arbejdsgiveren bange for, om du også vil bagtale ham eller arbejdspladsen, når du engang stopper, eller om du bare er en negativ person, siger Lars Lundmann.

Spørger arbejdsgiveren, hvor du ser dig selv om fem år, er det ikke nødvendigvis smart at fremhæve, at du har chefambitioner, siger Morten Ballisager.

- Så lyder du måske som en, der har mere fokus på prestige end på udvikling. Fremhæv hellere, hvordan du gerne vil udvikle dig, siger han.

Det er Lars Lundmann enig i. Særligt hvis der er tale om et mindre firma.

- Så er det ikke smart at sige, at du gerne vil være direktør og dermed overtage arbejdsgiverens stilling, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce