cookie-og-privatlivspolitik
De første forårsbebudere er allerede skudt op af jorden. Læs her, hvad du ellers kan plante i det tidlige forår. (Arkivfoto)

2

Billeder

De første forårsbebudere er allerede skudt op af jorden. Læs her, hvad du ellers kan plante i det tidlige forår. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Det skal du ordne i haven i foråret

Køkkenhave, kompost, snegle og nye planter er noget af det, haveejere kan kaste sig over i foråret.
23. marts 2020 kl. 13:00 Af Ritzau

Annonce

Foråret står på spring, og mange danskere er i disse dage sendt hjem med både børn og arbejdscomputer.

Derfor kan du oplagt dyrke planteglæden i frokostpausen eller til fyraften.

- Dels får man motion, og dels giver det tiltrængt adspredelse at komme ud og få frisk luft og få fingrene i jorden, siger Jesper Carl Corfitzen, der er gartner, havearkitekt og selvstændig haverådgiver.

Foråret er en god årstid til at plante nyt. Og det skyldes netop, at planterne ikke er sprunget ud endnu.

- Der næsten frit slag i øjeblikket, og man kan plante alt fra stauder, buske, roser, små træer og klatreplanter, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Den eneste undtagelse er frostsarte planter, eller hvis din havejord er meget våd.

- Men for alle andre vil det være optimalt at plante nyt nu, så plantens rødder når at få ordentlig fat inden vækstsæsonen, siger Louise Møller.

Eksempelvis kan du tage de første skridt i nyttehaven.

- Hvis man har en drivbænk eller et drivhus, kan man sagtens plante vårsalat, almindelig salat, spinat og radiser allerede nu. Så har man både noget spiseligt og pyntegrønt til påskebordet, siger Jesper Carl Corfitzen.

Bønner, ærter og andre kuldesarte planter skal man til gengæld vente med, til det bliver varmere. Og mens du venter på varmen, bør du også få ryddet op.

- Få fjernet visne blade udenfor, og få gjort rent inde i drivhuset. For svampesporer og skadedyr kan sagtens overvintre. Så sørg for, at der er rent og ryddeligt, inden du planter nyt, siger Louise Møller.

Drivhuset og haveredskaber gøres rent med vand og brun sæbe. Og husk at komme godt ind i revner og hjørner.

Blade, kvas og nedfald kan derimod ryge på kompostbunken, som du også kan give lidt opmærksomhed.

- Normalt kører haveejerne i pendulfart med haveaffald frem til påske. Men mange genbrugsstationer holder lukket i disse dage, så tænk over, hvordan affaldet i stedet kan bruges på en smart måde, siger Jesper Carl Corfitzen.

Han råder til, at du beholder mest muligt haveaffald på egen grund. Du kan eksempelvis anlægge et kvashegn eller en ekstra kompostbunke. Det eneste, du skal smide ud, er ukrudtet.

- Så sparer man både miljøet, køreturen og giver sin egen jord noget næring, siger han.

Sørg også for at få vendt rundt i den gamle kompostbunke. På den måde, kan du se, om der skulle være lommer med æg fra dræbersnegle.

- Jo flere æg og snegle man får fanget i opstarten af sæsonen, jo færre problemer får man senere, siger Jesper Carl Corfitzen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce