cookie-og-privatlivspolitik
Aktiesparekontoen bliver indført, fordi regeringen vil fremme danskernes investeringslyst. Her er, hvad du skal vide om den. (Arkivfoto)
Aktiesparekontoen bliver indført, fordi regeringen vil fremme danskernes investeringslyst. Her er, hvad du skal vide om den. (Arkivfoto)
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Det skal du vide om ny aktiesparekonto

Aktiesparekontoen kan gøre det lettere at komme i gang med investering. Men du skal se den i relation til din øvrige økonomi, råder eksperter.
27. december 2018 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Det kan være en jungle at finde rundt i skattereglerne, hvis man springer ud som gør det selv-investor.

Men med den nye aktiesparekonto, som bliver en ny mulighed for danskerne i 2019, har man forsøgt at forenkle reglerne, så flere får lyst til at investere.

- Man får nemmere ved at investere i aktier, fordi banken står for at afregne med skat, siger Mikael Bak, der er direktør i Dansk Aktionærforening.

Hidtil har det nemlig været sådan, at aktier kun blev beskattet, når du solgte dem igen, forklarer Kenneth Strange, der er uafhængig rådgiver hos F10 Finans med speciale i investering.

Derfor kunne det være svært at finde rundt i, hvornår og hvad man skulle indberette til Skat. Men den nye aktiesparekonto bliver løbende beskattet - altså lagerbeskattet - ligesom pensionen.

- Så du ved, at de penge, du har stående på kontoen, det er dine egne, og dem er der betalt skat af, forklarer Kenneth Strange.

En anden fordel ved kontoen er, at skattesatsen er lavere, forklarer Mikael Bak.

Hvor man før betalte mindst 27 procent i skat for investering med frie midler, betaler man 17 procent, hvis man investerer gennem kontoen - og holder sig under loftet på 50.000 kroner.

- Der er heller ikke nogen tidsmæssig binding på pengene, som der eksempelvis kunne være, hvis det var en pensionsordning eller en børneopsparing, siger Mikael Bak.

Til gengæld må man ikke bruge kontoen til at investere i obligationer eller investeringsforeninger, der både køber aktier og obligationer, forklarer Kenneth Strange. Pengene må kun postes i aktier eller investeringsforeninger, som køber aktier.

Og du skal selv smøge ærmerne op og huske på, at der ikke er garanti for gevinst, når du investerer i aktier, understreger rådgiveren.

- Du skal selv vælge, hvad du vil købe. Det er ikke bare at flytte pengene over på aktiesparekontoen, og så styrer banken investeringerne, siger Kenneth Strange.

Derfor er ordningen heller ikke relevant for alle, understreger han.

Så før man suser ned i banken og åbner en aktiesparekonto, bør man tænke over sin risikoprofil og øvrige økonomi, råder han.

Og hvis du skal købe lejlighed om et år eller ligger søvnløs over aktiemarkedet, er det måske ikke den rigtige løsning.

Hvis du derimod har investeringsdrømme og luft i økonomien, kan det være en fin mulighed, siger Kenneth Strange.

Mikael Bak mener, at kontoen især er oplagt for dem, der længe har gået med en gør det selv-investor i maven.

- Er man ny investor, er der både noget besparelse og noget nemhed, hvis man opretter en aktiesparekonto, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce