cookie-og-privatlivspolitik
- Vi bruger rigtig mange timer i vores bolig, så det er en tryghed, at der er truffet valg, der er gode for dig og miljøet, siger miljøingeniør Joan Bruun Thiesen fra Scandi Byg. (Genrefoto)

2

Billeder

- Vi bruger rigtig mange timer i vores bolig, så det er en tryghed, at der er truffet valg, der er gode for dig og miljøet, siger miljøingeniør Joan Bruun Thiesen fra Scandi Byg. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Din bolig kan også fås med Svanemærket

Svanemærkede boliger er typisk sundere at opholde sig i, men der er stramme krav til byggeriet.
23. maj 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Du kender sikkert det hvide og grønne Svanemærke fra alt fra plejeprodukter til kontorartikler.

Men faktisk kan byggeri også certificeres med miljømærket. Og der er vækst i de grønne byggerier.

Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede byggerier, der er færdige eller under konstruktion, er mere end fordoblet i Norden på to år.

Per 1. januar 2020 stod der 12.000 færdige svanemærkede byggerier på tværs af Norden. Og der er mere end 22.000 under konstruktion.

- Hvis man som privatperson ønsker at bo i en svanemærket bolig, er vores bedste råd at undersøge, hvilke byggerier der er ved at blive opført - eller står færdige - som i øvrigt lever op til ens ønsker og behov, siger Heidi Bugge, som er seniormiljøekspert hos Miljømærkning Danmark.

- Der er blevet bygget med Svanemærket i mange år, så der findes en del eksisterende boliger på markedet, siger Heidi Bugge.

Siden 2005 har man kunnet bygge svanemærkede huse. De første svanemærkede huse i Danmark blev bygget i Herfølge i 2007.

Du kan i princippet også få svanemærket dit eget private husbyggeri. Men det er en omfattende proces, der kræver en masse dokumentation.

Byggeriet skal nemlig leve op til skrappe krav til materialer, byggeproces, brugsfase samt affalds- og recirkuleringsfase.

- Det betyder, at man ikke kan få mærket en eksisterende bygning, for vi skal være med fra starten, siger Heidi Bugge.

- Men man kan godt få svanemærket renoveringen af et hus. Der er krav til materialer samt energiforbruget, når det er renoveret. Man kan også svanemærke tilbygninger, fortæller hun.

En vigtig del af processen er fuld gennemsigtighed - også i det færdige byggeri.

Der udarbejdes en digital logbog over materialer og kemiske produkter, og præcis hvor de befinder sig i bygningen. Det giver grobund for cirkulært at kunne genanvende materialer.

Et af de firmaer, der bygger svanemærket, er Scandi Byg.

- Bygningsreglementet er blevet strammet de seneste år - blandt andet på energiforbrug. Men med Svanemærket strammes kravene endnu mere, fortæller miljøingeniør Joan Bruun Thiesen, som er miljø- og arbejdsmiljøansvarlig hos Scandi Byg.

Energiforbruget i et svanemærket byggeri må højst være på 90 procent af det, lovgivningen for nybyggeri foreskriver.

Der stilles også krav til indeklimaet - blandt andet ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi.

- Helt almindelige mennesker får nogle sundere huse at være i. Der er ikke skadelig kemi, som kan være mistænkt for at være eksempelvis kræftfremkaldende eller reproduktionsskadelig, siger Joan Bruun Thiesen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce