cookie-og-privatlivspolitik
Mange stikdåser opfylder ikke dokumentationskravet i henhold til danske bestemmelser.
Mange stikdåser opfylder ikke dokumentationskravet i henhold til danske bestemmelser.
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Livsstil

Din nyindkøbte stikdåse kan vise sig at være ulovlig

Spørg forhandleren og tjek varen. Det er vejen til at undgå stikdåser eller forlængerledninger, der ikke lever op til danske regler, mener Sikkerhedsstyrelsen.
07. marts 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Går man ned i sin lokale elforretning eller supermarked for at købe en ny stikdåse eller forlængerledning, vil mange naturligvis gå ud fra, at varen lever op til danske standarder.

Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis.

En ny undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen, som er den første af sin størrelse herhjemme, viser nemlig, at overraskende mange transportable stikkontakter ikke lever op til danske regler.

I alt lever 90 procent af 39 testede stikkontakter ikke op til styrelsens krav. Det ryster kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

- Vores forventning var, at størstedelen overholdt reglerne. Så vi er mildest talt overraskede over resultatet. Fremadrettet vil vi gå lige så grundigt til værks, nu vi har set problemerne på området, siger hun.

Annonce

Transportable stikkontakter dækker blandt andet over stikkontaktdåser som forlængerledninger og flerstikdåser.

Mange har vist sig ikke at opfylde dokumentationskravet efter de danske bestemmelser.

Det gør dem ulovlige at sælge, for når dokumentationen mangler, er det også svært at sige, om produkterne er sikre at købe, fortæller Stine Pedersen.

- Som forbruger kan man ikke se, om dokumentationen er i orden, så vores udgangspunkt er, at man som forbruger spørger sin forhandler, om produktet overholder de danske bestemmelser, siger hun.

Normalt kan man gå efter CE-mærket på et produkt, der for eksempel købes i supermarkedet. Det er fabrikantens eller importørens angivelse af, at et produkt overholder EU-lovgivningen.

Annonce

Det fortæller Henrik Bisp, der er fagekspert inden for byggeteknik hos Bolius.

- Sammen med et mærke skal der også stå, hvem importøren eller leverandøren af produktet er, så man kan tage fat i nogen i tilfælde af fejl, siger han.

Derfor er et CE-mærke ikke altid nok, fortæller Henrik Bisp, der anbefaler, at man altid kigger på produktets kvalitet, inden man enten køber det eller tager det i brug.

Han gør ligeledes opmærksom på, at folk typisk fristes af det billigere alternativ. Men den tanke bør vi gentænke med den nye undersøgelse i baghovedet.

- Overvejer du et billigere importeret produkt frem for eksempelvis et dansk produkt, skal du være opmærksom på, at der er større risiko for, at det ikke lever op til de danske standarder, siger Henrik Bisp.

Annonce

I Sikkerhedsstyrelsens nye undersøgelse har man også undersøgt stikkontakter til fast installation. Her levede 72 procent af 36 undersøgte produkter ikke op til danske krav.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE