cookie-og-privatlivspolitik
Musklerne på forsiden af kroppen bliver naturligt stærkere, fordi man bruger armene meget i sit arbejde. Derfor kan musklerne på bagsiden få svært ved at følge med, fortæller fysioterapeut. (Arkivfoto)
Musklerne på forsiden af kroppen bliver naturligt stærkere, fordi man bruger armene meget i sit arbejde. Derfor kan musklerne på bagsiden få svært ved at følge med, fortæller fysioterapeut. (Arkivfoto)
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Livsstil

Din spændingshovedpine kan starte i hoften

Stress, ensidig belastning og ubalancer på rygsøjlen kan skabe en kædereaktion, som giver spændinger helt andre steder i ryggen.
28. oktober 2019 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Mange har oplevet, at nakken spænder op, skuldrene bliver ømme, og hovedet værker.

Spændingshovedpine er et velkendt fænomen - men faktisk kan problemerne starte helt andre steder i kroppen, fortæller Holger Himmelstrup, der er speciallæge i reumatologi ved privathospitalet Aleris-Hamlet.

- Rygsøjlen er bygget op af 24 ryghvirvler, som er spændt op af flere lag muskler og forbundet i en lang streng. Så problemer i eksempelvis bækkenet kan forplante sig som spændinger helt op i nakken, siger han.

Spændingshovedpine kan altså skyldes mange ting. En hyppig fællesnævner er dog, at musklerne på forsiden af kroppen er for stærke, mens musklerne på bagsiden ikke kan følge med.

- Det kan betyde, at eksempelvis de muskler, som skal trække dine skuldre tilbage på plads, ikke gør deres arbejde ordentligt, siger Holger Himmelstrup.

Samtidig foregår meget arbejde i dag foran kroppen.

- Musklerne på forsiden bliver naturligt stærkere, fordi man bruger armene meget i sit arbejde, forklarer Gitte Arnbjerg, der er arbejdsmiljøkonsulent og formand for Dansk Selskab for Fysioterapi i Arbejdsliv.

- Og så opstår problemstillingen, hvor musklerne på bagsiden får svært ved at følge med, siger hun.

Det kan være med til at skabe en ubalance omkring rygsøjlen.

- Og så er det, at man kan få muskelspændinger og spændingshovedpine, fordi musklerne prøver at kompensere for svagheden i de andre muskler, siger Holger Himmelstrup.

På samme måde kan du skabe en negativ kædereaktion, hvis du står eller sidder uhensigtsmæssigt.

- Når du sidder på en stol, er du nødt til at bøje i hofterne. Men hvis lænden bøjer med, så påvirkes hele din holdning, og så overstrækker du typisk også i nakken, forklarer Gitte Arnbjerg.

En anden faldgrube er al ensidig motion eller arbejde, hvor du gentager de samme bevægelser. Det kan være kontorfolk, som sidder foroverbøjet i lang tid ad gangen, eller håndværkere, som arbejder over skulderhøjde hele dagen.

- Så opstår situationen, hvor nogle muskelgrupper forsøger at kompensere - og så får man en spændt ryg, siger Holger Himmelstrup.

Løsningen er blandt andet træning - i særdeleshed af coremuskulaturen, som er de stabiliserende muskler i mave og ryg.

Hertil kommer det psykiske arbejdsmiljø, du befinder dig i. Man ved nemlig, at stress også kan påvirke holdningen.

- Hvis man føler sig belastet, overset, nervøs eller mobbet, er man både under et psykisk og et fysisk pres. Det kan også udvikle sig til muskelspændinger i ryg og nakke, siger Holger Himmelstrup.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce