cookie-og-privatlivspolitik
Store guldrammer var engang normen for værdifulde malerier, men i dag er det især den moderne kunst, der rykker. (Arkivfoto.)

2

Billeder

Store guldrammer var engang normen for værdifulde malerier, men i dag er det især den moderne kunst, der rykker. (Arkivfoto.)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Livsstil

Dine gamle malerier kan være penge værd

Værdifulde kunstværker er langt mere end Picasso og Hammershøi. Her får du kunsthandlerens guide til, hvordan du leder efter guld i gemmerne.
15. november 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Du har måske spekuleret på, om malerierne i stuen eller hjemme ved forældrene er noget værd.

Og der kan faktisk godt være penge i kunstværkerne, selv om de ikke er lavet af Picasso eller van Gogh.

- Nogle gange er det bedre at have et topmaleri af en mindre kendt kunstner, end det er at have et lidt mere sløjt maleri af en af de store, siger Johs Schmidt, der er indehaver af Københavns Kunsthandel.

- Så der kan sagtens være gode summer i de navne, der måske ikke klinger så velkendte, uddyber han.

Det kan dog være svært at tale om malerier som noget generelt, da forskellige teknikker og materialer har været på mode på forskellige tidspunkter.

Annonce

Johs Schmidt anbefaler derfor, at man starter med at søge information om kunstneren på nettet. Især for ældre malerier, der er lavet før 1950, er det næsten altid en afgørende faktor, om maleren har gået på kunstakademiet.

- Det er ligesom en tømrer, der bruger flere år som lærling, før han bygger et hus. Det samme gælder håndværket for malere, der skal lære at sætte farver og penselstrøg sammen.

En god indikation på værdi er som regel også, om kunstneren bag maleriet har været populær igennem tiden. Det afsløres ofte på bagsiden, hvor efterladte udstillingsetiketter, voksmærker eller auktionsnumre viser, at maleriet er blevet handlet før.

Generelt er slitage og et mere støvet look også et tegn på ægthed, og det behøver ikke gøre maleriet værdiløst, at der er ridser eller skrammer.

Omvendt risikerer et medtaget maleri at medføre en massiv ekstraregning, hvis det senere skal restaureres af en uddannet konservator, og derfor kan slidte malerier i nogle tilfælde skræmme potentielle købere væk.

Annonce

Men overordnet er malerier en type produkt, der egner sig godt til at blive solgt brugt. Det fortæller Julie Schoen, der er talsperson for DBA.

- Malerier er perfekte som brugtvarer, fordi du kan bruge dem, samtidig med at de faktisk står urørt, siger hun og tilføjer:

- Den eneste undtagelse er, hvis du storryger i den stue, maleriet hænger i, eller hvis det hænger i meget lys.

I 2020 blev der oprettet over 75.000 forskellige annoncer i kategorien "malerier" på DBA, hvilket betyder, at kategorien er blandt de ti procent mest aktive på platformen.

- Hvor ting normalt mister værdi, når de bliver pakket ud og brugt, så gælder det ikke nødvendigvis malerier, som tværtimod kan stige i værdi, selv om du har dem hængende, siger Julie Schoen.

Annonce

Hvis det utrænede kunstøje ikke rækker til at vurdere, om dine malerier er noget værd, er der heldigvis ofte hjælp at hente hos de professionelle.

Ifølge Johs Schmidt kan man nemlig godt række ud til kunsthandlere eller auktionshuse, som i mange tilfælde gerne hjælper uden betaling.

- Det er en rigtig god idé at henvende sig til nogen, der arbejder med det professionelt. I dag kan det jo som regel også klares på mail, hvor man sender et foto af kunstværket.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE