cookie-og-privatlivspolitik
Coronakrisen sendte fra midten af marts danskerne hjem på egen matrikel. Derfor har flere fået øjnene op for haven og naturen som uderum. En tendens, som også trækker tråde ind i 2021, vurderer eksperter. (Genrefoto)

2

Billeder

Coronakrisen sendte fra midten af marts danskerne hjem på egen matrikel. Derfor har flere fået øjnene op for haven og naturen som uderum. En tendens, som også trækker tråde ind i 2021, vurderer eksperter. (Genrefoto)
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Livsstil

Disse havetendenser spirer hos danskerne

Bæredygtighed, permahaver, insektliv og coronakrisen er noget af det, der vil præge danskernes haver i 2021.
18. januar 2021 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Coronakrisen har betydet, at mange har været helt eller delvist hjemsendt i hverdagen - mens udlandsferierne ligeledes blev aflyst.

Derfor har danskerne tilbragt rekordmange timer i haven.

- Vi har også set, at nogle helt nye havemennesker er blevet udklækket i det forgangne år, siger Louise Møller, der er gartner og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Typisk begynder folk i det nære og konkrete - gerne med at dyrke krydderurter, egne gulerødder og andet spiseligt i det små.

- Herefter griber det gerne om sig og bliver en generel haveglæde, hvor man også interesserer sig for blomster og træer. Det forventer jeg også, vil ske for mange af de nyudklækkede havebrugere fremadrettet, siger Louise Møller.

Annonce

Der kan altså meget vel blive trængsel ved plantecentrene, når der skal plantes ud i foråret 2021.

I det større perspektiv har danskerne også fået blik for, at haven og naturen har værdi i sig selv og ikke bare kan tages for givet.

Tendensen er godt hjulpet på vej af tv-programmer såsom Bonderøvens "Giv os naturen tilbage" på DR, hvor der sættes fokus på biodiversitet, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner og havefaglig ekspert i Videncentret Bolius.

- Det har været undervejs noget tid, men der kommer et stadig større fokus på bæredygtighed. Herunder har man også fået øje på, at der er mange måder konkret at arbejde med bæredygtighed, siger hun.

Berit Rørbøl nævner permahaver, udfasning af sprøjtegifte eller insektvenlige haver som forskellige tendenser under den paraply.

Annonce

- Der kommer også et stigende fokus på at plante hjemmehørende arter, anvende bæredygtige byggematerialer eller dyrke sine egne grøntsager. Det er tre andre veje, man kan gå, nævner hun.

Louise Møller bakker op og peger på, at flere haveejere efterspørger den gyldne mellemvej, hvor hele haven ikke behøver at være fuldstændig "vild med vilje" - men stadigvæk tilgodeser insekterne og biodiversiteten.

Det er altså ikke længere et enten-eller-spørgsmål, men et både-og.

En trend i den sammenhæng er eksempelvis at tilvælge planter, som både kan passe ind i en kultiveret have, men som samtidig har en stor åben blomst, hvor bier og insekter kan hente pollen og nektar.

Det kan også være en opdeling af haven, hvor området omkring terrassen holdes pænt og sirligt, mens de fjerneste hjørner får lov at vokse vildt med brændenælder - til glæde for sommerfuglenes larver.

Annonce

- I det hele taget oplever vi i Haveselskabet en stigende efterspørgsel på inspiration og ideer til, hvad folk selv konkret kan gøre i det små for at gøre en forskel, siger Louise Møller.

I kølvandet på corona er haven blevet en naturlig forlængelse af hjemmet - både kontor, oase og dagligstue i ét.

En tendens, som formentlig fortsætter ind i 2021 nu, hvor mange har udsigt til hjemmearbejde, siger Berit Rørbøl.

- Mange begynder at opdage, at haven er sit helt eget rum. Man trækker Teams-videomødet udenfor, sætter sig i solkrogen eller arbejder fra udestuen, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE