cookie-og-privatlivspolitik
Historisk har Danmark siden 1960'erne haft tradition for, at sommerhuse opføres i træ og som simple konstruktioner. Derfor skal du være opmærksom på andre typer slitage og vedligehold end ved et helårshus i mursten. (Arkivfoto)

2

Billeder

Historisk har Danmark siden 1960'erne haft tradition for, at sommerhuse opføres i træ og som simple konstruktioner. Derfor skal du være opmærksom på andre typer slitage og vedligehold end ved et helårshus i mursten. (Arkivfoto)
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Livsstil

Disse skader koster sommerhusejere dyrt

Husmår, tagskader, fugt og råd er nogle af de gener, som hyppigt rammer sommerhusejerne på pengepungen.
13. maj 2020 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Sommerhuse er udsat for andre typer skader end helårshuset.

De er typisk bygget som simplere konstruktioner og ofte placeret ved kyster og i skovområder, som er mere udsatte i forhold til vejr og vind. Samtidig går der typisk længere mellem, at man besøger sommerhuset.

- Så skaderne kan stå og udvikle sig over tid, siger Peter Mathisen, der er leder af skade- og teknikcentret hos forsikringsselskabet Codan.

De hyppigste skader skyldes regn og fugt. Det sætter blandt andet mange huses tag på prøve, fordi det får det allerhårdeste vandtryk.

- Mange sommerhustage består kun af ét lag, så hvis der går hul eller forskubber sig en tagplade, kommer der vand direkte ind, siger Peter Mathisen.

Hertil kommer, at sommerhuse ofte står kolde og uopvarmede hen over vinteren. Det giver endnu bedre betingelser for, at vand- og fugtskader vil udvikle sig til råd over tid.

Derfor bør du gennemgå taget både indefra og udefra og kigge efter revner, huller og løsrevne tagplader.

- Indenfor vil man også fange de værste begyndende fugtskader, hvis man bruger sin næse og sine øjne. Hvis der er tydelige plamager, eller der lugter markant anderledes, skal man tage det alvorligt, siger Peter Mathisen.

Uvelkomne dyr er en anden velkendt sten i skoen hos mange sommerhusejere.

I løbet af de seneste fem år har Codan eksempelvis set en overraskende stigning i antallet af skader, som skyldes, at en mår er flyttet ind på loftet.

Det kan eksempelvis være gnaveskader eller ødelagt isolering.

- Så man skal reagere, hvis man finder ekskrementer, gnaveskader eller ser, at der er rodet op i isoleringen. Ofte vil man også kunne lugte det eller høre, at den løber rundt deroppe, siger Peter Mathisen.

Det er ikke kun måren, der kan lave ravage inde i huset. Det kan installationer såsom vand- og elledninger også.

Det gælder især, hvis du allerede i vinters havde problemer med kolde vandrør, som risikerer at sprænge, næste gang der kommer frost, forklarer Morten Mathiasen, der er byggesagkyndig og syns- og skønsmand i konsulentvirksomheden Byggesagkyndig.nu.

- Vandskader er katastrofale i et sommerhus, fordi der typisk går meget længere tid, før man opdager det. Det kan løbe op i flere hundredtusinder kroner, hvis det står uopdaget i flere uger, siger han.

Gennemgå også de udvendige afløbsinstallationer. Tagrenderne kan nemlig blive stoppet af nedfald fra skoven, og kloakbrønden kan blive stoppet af sand, snavs og sedimenter.

- Hvis de stopper til, vil vandet sjaske ud over facaden. Herfra kan det gå hurtigt, før man får andre følgeskader. Og fordi det skyldes manglende vedligehold, er det ikke sikkert, forsikringen dækker, siger Morten Mathiasen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce