Annonce
Bolig og livsstil

Disse svampe må du ikke forveksle kantareller med

Det er vigtigt at have styr på alle karakteristika af den svamp, der skal samles. Det er ikke nok, at svampen lever op til kun nogle af dem. Der skal være styr på det hele, siger Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen. Foto: /ritzau/Vesterholt Jan

Der er flere kantareller end normalt, de dukker op flere steder end normalt, og lige nu er det højsæson. Læs med her, hvordan du finder dem.

Kantareller er en af de mest populære spisesvampe at gå på jagt efter herhjemme, og i år er der gode chancer for at finde rigeligt.

- Jeg har set flere, end jeg plejer, og de er også dukket op, steder hvor jeg ikke plejer at se dem, fortæller Jan Kjærgaard, der er biolog og naturvejleder for Naturstyrelsen.

Han fortæller, at den almindelige kantarel vokser bedst i sandede skove. Svampene vokser kun i forbindelse med træer. Det kan være både løvskov og nåleskov, men kantareller vokser ikke for sig selv uden et træ, hvis rodnet den danner forbindelse med.

Svampen er æggegul og kan variere i farve i cirka samme skala som en æggeblomme, og så er de små lækkerbiskener kun mellem tre og ti centimeter høje.

Vil man som utrænet på kantareljagt, så er det vigtigt, at man er klar over, hvad der er at tage fejl af og gå kritisk til værks.

- Nogle gange vil folk bare så gerne finde noget spiseligt, at de tænker "bingo", bare der er en overfladisk lighed med det, de leder efter. Men alle karaktertræk skal passe, ikke kun et enkelt, understreger Jan Kjærgaard.

I nogle tilfælde tager man fejl af almindelig kantarel og ametyst-kantarel eller bleg kantarel, og det er helt fint. De er begge spisesvampe men bare ikke lige så prægtige.

I andre tilfælde kan man forveksle med orangekantarellen, som godt kan give mavebesvær, hvis man spiser den.

- Den orange er selvsagt lidt mere orange, og den har tyndere lameller, hvor almindelig kantarel har mere grove ribber på undersiden. Så igen skal man tage højde for alle karakteristika, fortæller Jan Kjærgaard.

Den giftige svamp almindelig netbladhat forveksler nogle også med kantarel, så det er vigtigt at kende begge, så man kan se, om man er ved at tage fejl.

Når det er sagt, så er der masser af kantareller at finde i år, og de vokser flere steder end normalt. Både børn og voksne kan få en dag ud af sammen at samle en kurvfuld.

- Så kan man tjekke dem efter, når man kommer hjem. Hvis man ikke er 100 procent sikker på, at det er den rigtige, så skal man ikke spise dem. Men de rigtige kantareller skal blot børstes af for jord, og så er de klar til at tilberede, fortæller Jan Kjærgaard.

Svampene kan blive et himmelsk måltid med kun få ingredienser, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Når man samler selv, så er det bare hjem og stege dem i smør, koge dem ind med fløde og tilsætte en smule salt og så op på hvidt brød. Det er alt, der skal til, siger hun.

Fakta: Undgå at forveksle en kantarel med lignende svampe

Naturstyrelsen beskriver en almindelig kantarel således:

- Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand. Diameteren kan blive op til ti centimeter.

- Svampen har nedløbende forgrenede lister under hatten, og disse løber langt ned ad stokken. Overgangen mellem hat og stok er uskarp. Stokken er lysere end hatten og er cylindrisk i formen. Stokken er to til seks centimeter lang og en halv til halvanden centimeter tyk.

- Slå billeder op af kantareller.

- Sørg for at slå orange kantarel, almindelig tragthat og den giftige almindelig netbladhat op, så du ved, hvad der er at tage fejl af.

- Alle karaktertræk skal opfyldes. Det er ikke nok, at svampen passer i farve men ikke i form.

Kilde: Jan Kjærgaard, Naturstyrelsen.

  • Ritzau-historie: N¦ste Ãr skal danskerne p¥ svampejagt
    Det er vigtigt at have styr på alle karakteristika af den svamp, der skal samles. Det er ikke nok, at svampen lever op til kun nogle af dem. Der skal være styr på det hele, siger Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen. Foto: /ritzau/Vesterholt Jan
Annonce
Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt