cookie-og-privatlivspolitik
Der findes Arabica-bønner og Robusta-bønner. Som navnet indikerer, er sidstnævnte mere robust over for den bagende sol, og derfor vil skyggekaffe ofte være Arabica-bønner, fortæller André Mildam fra miljøorganisationen Verdens Skove. (Arkivfoto)

2

Billeder

Der findes Arabica-bønner og Robusta-bønner. Som navnet indikerer, er sidstnævnte mere robust over for den bagende sol, og derfor vil skyggekaffe ofte være Arabica-bønner, fortæller André Mildam fra miljøorganisationen Verdens Skove. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Dit kaffevalg kan redde fugleliv

Gå efter skyggekaffe, hvis du vil hjælpe med at sikre de tropiske fugle de bedste levebetingelser.
05. marts 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Når du nyder din varme, velduftende kaffe, så er det næppe fuglekvidder, der fylder mest i dine tanker

Men faktisk kan dit valg af kaffebønner være med til at sikre tropiske fugles levesteder.

Hvis du vælger at købe såkaldt skyggekaffe, er kaffen nemlig dyrket i skovlandbrug, hvor afgrøderne står i lag. Og det er langt mere fuglevenligt end enlige kaffebuske på en mark i den brændende sol.

- De flerlagede systemer giver mulighed for dyreliv som jaguarer og pumaer på jorden, i træerne som eksempelvis egern og aber og så selvfølgelig fuglene, fortæller André Mildam, som er rådgiver for virksomhedsudvikling og kommercialisering hos miljøorganisationen Verdens Skove.

- Det kan give nogle korridormuligheder for dyrene, når de transporterer sig fra et område til et andet for at finde føde eller i forbindelse med jagt, tilføjer han.

Annonce

Ud over for dyrelivet er skovlandbrug også gavnligt for jordbundsforhold og karbonudledning.

Når du køber kaffe, kan du prøve at læse dig til, om du skulle have fået fingre i en skyggekaffe.

Der er dog ikke en certificeringsordning specifikt for skyggekaffe. Men du kan gå efter certificeringsordningen "Bird Friendly", som er stiftet af Smithsonian Migratory Bird Center. For kaffe stiller det krav til, at den skal være dyrket i skygge.

- Vores generelle forslag er at kombinere "Bird friendly"-certificeringen med økologicertificering, så man også sikrer, at der er tjek på andre vinkler af naturens bæredygtighed, siger André Mildam.

Hvis du aldrig har hørt om skyggekaffe, er du langtfra alene. I et nyt amerikansk studie har forskerne set nærmere på, hvorfor ornitologer ikke støtter de fugle, de interesserer sig så meget for, ved at købe skyggekaffe.

Annonce

Og undersøgelsen, som er publiceret i tidsskriftet People and Nature, viser, at en af de primære grunde er, at de ganske enkelt ikke ved, at det eksisterer.

Men skyggekaffe er faktisk den traditionelle måde, kaffe vokser på.

- I løbet af de seneste årtier er det meste af skyggekaffe i Latinamerika blevet omdannet til intensivt styrede monokulturer på række uden træer eller anden vegetation, udtaler Amanda Rodewald, som er professor ved Center for Avian Population Studies ved Cornell Lab, i en pressemeddelelse.

- Resultatet er, at mange fugle ikke kan finde passende levesteder og har dårlige udsigter til at overleve migration og formere sig med succes, lyder det videre.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE