cookie-og-privatlivspolitik
Dræbersneglene pibler frem i foråret, men allerede nu kan du finde snegleæg og nyudklækkede snegle i din have. Derfor kan det være en god idé at holde øje med dem i haven. (Arkivfoto).

3

Billeder

Dræbersneglene pibler frem i foråret, men allerede nu kan du finde snegleæg og nyudklækkede snegle i din have. Derfor kan det være en god idé at holde øje med dem i haven. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Dræbersneglen lægger æg i din have: Brug efteråret på æggejagt

Du kan få bugt med næste års dræbersnegle i din have ved at finde æggene allerede nu. To eksperter giver her deres råd til, hvordan du kommer af med snegleæg.
19. oktober 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Dræbersneglen kan være en decideret plage for enhver haveejer.

Den kan rasere dine nyspirede planter i løbet af en forårsnat, og den kan være ganske svær at slippe af med.

Men hvis du allerede i efteråret begynder at kigge efter dræbersneglens små, kridhvide æg, så kan du helt slippe for snegleplagen i foråret.

Det fortæller Stine Slotsbo, der som seniorforsker i økofysiologi og økotoksikologi på Aarhus Universitet blandt andet forsker i snegle.

September og oktober er højsæson for æggene og derfor også det perfekte tidspunkt at få bugt med dem.

Annonce

- Det gode råd er at finde ud af, hvor de ligger. Det er typisk steder med fugtighed under sten og urtepotter for eksempel. Hvis du ved, hvor de er, kan du hver 14. dag gå ud at fjerne æggene på det sted og så lægge stenen eller urtepotten tilbage. Man får aldrig fjernet dem alle, men så kan du reducere antallet, siger Stine Slotsbo.

Hun ville også lure i bede eller i kompostbunker, mens dræbersneglene - med det rigtige navn iberisk skovsnegl - lægger æg, indtil frosten sætter ind. Men generelt skal man behandle æggene som ukrudt. Det er umuligt at komme af med, men det er muligt at holde det nede, fortæller hun.

Planteskolegartner og hortonom Rie Birk Lauridsen, der driver sin egen virksomhed, Haverådgivning, råder desuden til, at du som haveejer holder øje et par centimeter under jorden, hvis du alligevel laver havearbejde i efteråret. Her kan æggene ligge i dynger af 50-100 styk.

Æggene er 3-4 millimeter og kridhvide. De kan minde om en miniatureudgave af bordtennisbolde.

- De skal bare op af hullet og spredes ud. Der er ikke rigtig andet at gøre. Lige så snart de ikke ligger beskyttet nede i jorden, bliver de ikke til noget. De skal op og eksponeres. Smid dem ud et tørt sted, så tørrer de ud, siger Rie Birk Lauridsen.

Annonce

Og mens det kan være svært at støde på æggene helt tilfældigt i haven, kan du selv bygge fugtige områder i din have, så du bruger det som en slags fælde og automatisk tiltrækker sneglene.

Rie Birk Lauridsen opfordrer også til, at du giver dræbersneglene modspil i haven.

- Jeg synes, man skal prøve at indrette sin have, så der er så mange af sneglens fjender som muligt. Man skal virkelig gøre det godt for sneglens fjender. Det er frøer, tudser, småfugle, pindsvin og en hel masse insekter.

- Så skal du lave uforstyrrede områder i haven. Hjørner med krat, tudseboer eller et lille fuglebad. Og sørg for, at der er noget at spise for dyrene i haven. Hvis der er blomster, er der også insekter, siger hun.

Når det kommer til at udrydde æggene mener Stine Slotsbo, at det er op til den enkeltes temperament, hvordan det skal ske. Kogende vand er den oplagte mulighed.

Annonce

- Man kan også bare putte dem i en plastikpose og smide dem i skraldespanden, eller man kan træde på dem, så de knækker. I virkeligheden handler det bare om at skille sig af med dem, siger hun.

Er æggene allerede klækket, skal du i gang med at udrydde sneglene.

Rie Birk Lauridsen er af den opfattelse, at det bør gøres så smertefrit som muligt for dræbersneglen.

- Hæld dem over med kogende vand, hvis man er sikker på, man har nok. Det skal ikke være sådan, at nogle af dem ikke dør af det, fordi det er jo frygteligt.

- Eller klip dem over med en spade eller saks. Det er hurtigt og effektivt. Gå en runde og chop dem over. Det er en god, lavpraktisk måde at løse det på.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE