cookie-og-privatlivspolitik
Apple og Google har nu sat deres praksis med optagelser på pause i EU, skriver Politiken. (Arkivfoto)
Apple og Google har nu sat deres praksis med optagelser på pause i EU, skriver Politiken. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Livsstil

Du er skakmat i sager om smartphone-aflytning

Smartphonens digitale assistent har aflyttet brugerne - også danskere. Som forbruger kan du kun prøve at begrænse, hvad tech-giganterne får adgang til.
20. august 2019 kl. 16:00

Annonce

Både Apples digitale assistent Siri og Google Assistent har optaget samtaler - og sendt optagelserne videre i systemet, hvor de er blevet transskriberet.

I Apples tilfælde har der blandt andet været tale om intime samtaler, skænderier og sex. Det har Politiken afsløret.

Og faktisk har du som forbruger selv givet tilladelse til, at lydoptagelserne kan bruges til at forbedre teknologien - som er, hvad producenterne siger, de bruger transskriberingerne til.

Det efterlader dig som en lus mellem to negle, når det gælder om at finde en tech-producent, som passer på dine data og værner om dit privatliv.

Rådet fra sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsvirksomheden CSIS lyder derfor helt enkelt, at du vinker farvel til den stemmestyrede hjælper.

- Hvis man er bekymret for sit privatliv og vil undgå denne form for digital monitorering, er det en god idé at slå den fra, indtil teknologien er mere moden, og markedet er reguleret bedre, siger han og fortsætter:

- Som det er nu, har indsamlingen ikke nogen konsekvenser for producenterne. Det kræver mere regulering af, hvad de må samle ind, og hvad det må bruges til - så det eksempelvis ikke bliver brugt til kommercielle forhold, uden at man giver samtykke.

Han mener, at der efterhånden har været så mange afsløringer af privatlivskrænkelse og sikkerhedsbrister, at der ikke er nogen producent, hvor man kan vide sig sikker.

Og det teknologiske felt er simpelthen for komplekst, til at du som almindelig forbruger kan gennemskue, om dine data ender i hænderne på tredjeparter.

- Dine data bliver ikke liggende på en enhed, de bliver sendt ud i en sky. Og det kan du som forbruger ikke tjekke.

- Det eneste, du reelt kan gøre, er at tjekke, hvilke tjenester du har slået til, og slå dem fra, du ikke har brug for, siger Peter Kruse.

Det gælder eksempelvis, hvilke apps der har adgang til telefonens mikrofon. Overvej, om det overhovedet er noget, appen har brug for, før du tillader det.

Men du støder sandsynligvis hurtigt ind i det problem, at du gerne vil give nogle apps tilladelse til eksempelvis mikrofonen. De apps er muligvis ejet af præcis de samme, som du gerne ville holde ude.

Derudover indikerer nogle af de transskriberede optagelser ifølge Politiken, at der er blevet optaget, uden at den digitale assistent rent faktisk er blevet aktiveret.

Seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk kalder tech-giganternes aflytning og monitorering af brugerne for "dybt krænkende".

Det er særligt problematisk, fordi det, der har været fremme i den konkrete sag, står helt uden for forbrugernes magt at begrænse, siger hun.

Rådet lyder dog, at du tager dine forholdsregler, og begrænser det, du kan.

- Når man har installeret sådan en assistent, skal man ind og bruge fem minutter på sine privatindstillinger, som man typisk finder inde i appen.

- Man skal prøve at finde ud af, hvad det er for nogle data, den henter, og om det er nogle, man vil begrænse, siger Anette Høyrup.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce