Annonce
Bolig og livsstil

Du er skakmat i sager om smartphone-aflytning

Apple og Google har nu sat deres praksis med optagelser på pause i EU, skriver Politiken. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Smartphonens digitale assistent har aflyttet brugerne - også danskere. Som forbruger kan du kun prøve at begrænse, hvad tech-giganterne får adgang til.

Både Apples digitale assistent Siri og Google Assistent har optaget samtaler - og sendt optagelserne videre i systemet, hvor de er blevet transskriberet.

I Apples tilfælde har der blandt andet været tale om intime samtaler, skænderier og sex. Det har Politiken afsløret.

Og faktisk har du som forbruger selv givet tilladelse til, at lydoptagelserne kan bruges til at forbedre teknologien - som er, hvad producenterne siger, de bruger transskriberingerne til.

Det efterlader dig som en lus mellem to negle, når det gælder om at finde en tech-producent, som passer på dine data og værner om dit privatliv.

Rådet fra sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsvirksomheden CSIS lyder derfor helt enkelt, at du vinker farvel til den stemmestyrede hjælper.

- Hvis man er bekymret for sit privatliv og vil undgå denne form for digital monitorering, er det en god idé at slå den fra, indtil teknologien er mere moden, og markedet er reguleret bedre, siger han og fortsætter:

- Som det er nu, har indsamlingen ikke nogen konsekvenser for producenterne. Det kræver mere regulering af, hvad de må samle ind, og hvad det må bruges til - så det eksempelvis ikke bliver brugt til kommercielle forhold, uden at man giver samtykke.

Han mener, at der efterhånden har været så mange afsløringer af privatlivskrænkelse og sikkerhedsbrister, at der ikke er nogen producent, hvor man kan vide sig sikker.

Og det teknologiske felt er simpelthen for komplekst, til at du som almindelig forbruger kan gennemskue, om dine data ender i hænderne på tredjeparter.

- Dine data bliver ikke liggende på en enhed, de bliver sendt ud i en sky. Og det kan du som forbruger ikke tjekke.

- Det eneste, du reelt kan gøre, er at tjekke, hvilke tjenester du har slået til, og slå dem fra, du ikke har brug for, siger Peter Kruse.

Det gælder eksempelvis, hvilke apps der har adgang til telefonens mikrofon. Overvej, om det overhovedet er noget, appen har brug for, før du tillader det.

Men du støder sandsynligvis hurtigt ind i det problem, at du gerne vil give nogle apps tilladelse til eksempelvis mikrofonen. De apps er muligvis ejet af præcis de samme, som du gerne ville holde ude.

Derudover indikerer nogle af de transskriberede optagelser ifølge Politiken, at der er blevet optaget, uden at den digitale assistent rent faktisk er blevet aktiveret.

Seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk kalder tech-giganternes aflytning og monitorering af brugerne for "dybt krænkende".

Det er særligt problematisk, fordi det, der har været fremme i den konkrete sag, står helt uden for forbrugernes magt at begrænse, siger hun.

Rådet lyder dog, at du tager dine forholdsregler, og begrænser det, du kan.

- Når man har installeret sådan en assistent, skal man ind og bruge fem minutter på sine privatindstillinger, som man typisk finder inde i appen.

- Man skal prøve at finde ud af, hvad det er for nogle data, den henter, og om det er nogle, man vil begrænse, siger Anette Høyrup.

/ritzau fokus/

  • PLUS Apple og Google aflytter sex og skænderier
    Apple og Google har nu sat deres praksis med optagelser på pause i EU, skriver Politiken. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ny formand købte gigantisk gasgrill for at slippe af med særligt rygte

112

Lokale helte slukker brand på lolland

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé