cookie-og-privatlivspolitik
Som udgangspunkt mister du dine penge på et gavekort eller tilgodebevis, hvis butikken går konkurs eller skifter ejer. (Genrefoto)

2

Billeder

Som udgangspunkt mister du dine penge på et gavekort eller tilgodebevis, hvis butikken går konkurs eller skifter ejer. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Du kan kræve pengene tilbage for et udløbet gavekort

Dine penge er ikke nødvendigvis tabt, hvis gavekortet er udløbet. Men det forudsætter, at gavekortet er elektronisk eller af plastik.
13. februar 2020 kl. 13:00 Af Ritzau

Annonce

Under en oprydning i en af skufferne dukker der et gavekort frem, som du havde glemt alt om. Og hvad værre er - det er lige udløbet.

Som udgangspunkt er det ret og rimeligt, at du ikke længere kan få gavn af gavekortet, når det er udløbet. Men der er faktisk nogle undtagelser, du som forbruger kan nyde godt af.

- Det er et tilbagevendende problem for mange forbrugere, at gavekort udløber, før man når at bruge dem, fortæller Martha Nør Kjeldsen, som er jurist hos Forbrugerrådet Tænk.

- Men hvis det er et elektronisk gavekort, man har købt på nettet, eller et gavekort med en magnetstribe - altså et plastikkort - så kan man få det udbetalt kontant, op til et år efter det er udløbet, fortæller hun.

Det vil sige, at det beløb, du har stående på gavekortet, skal udbetales, selv om udløbsdatoen er overskredet. Virksomheden må dog godt tage et gebyr for at udbetale det til dig.

- Men det skal være et rimeligt beløb, siger Martha Nør Kjeldsen.

Gebyret skal svare til de udgifter, forretningen har ved at udbetale det til dig. Og så skal de have skrevet, at de har ret til at tage et gebyr for at udbetale det eksempelvis i vilkårene eller fysisk på gavekortet.

Måske har de også taget et ekstra forbehold og skrevet, at du ikke kan få pengene tilbage. Men det skal du ikke tage for gode varer. Virksomheden kan nemlig ikke skrive sig ud af det, slår Martha Nør Kjeldsen fast.

- Hvis gavekortet ikke har nogen udløbsdato, kan du altid kræve at få værdien udbetalt i kontanter, oplyser Forbrugerombudsmanden desuden.

Her er der dog en undtagelse:

- Hvis du har fået gavekortet gratis fra sælger, eksempelvis som led i en kampagne, har du ikke krav på at få værdien udbetalt i kontanter, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.

Er det et gavekort, der ikke er elektronisk, kan du som udgangspunkt ikke få dine penge tilbage for det, oplyser Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.

Der kan dog være undtagelser, hvis butikken eksempelvis skal lukke eller ændrer varesortimentet fuldstændig til en helt anden type varer.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce