cookie-og-privatlivspolitik
Når det gælder din nabos egen have, må personen selv bestemme, om de nedfaldne blade skal rives sammen eller fjernes. Vælger naboen ikke at gøre det, risikerer du, at de blæser over til dig, men det må du som udgangspunkt leve med. (Arkivfoto)
Når det gælder din nabos egen have, må personen selv bestemme, om de nedfaldne blade skal rives sammen eller fjernes. Vælger naboen ikke at gøre det, risikerer du, at de blæser over til dig, men det må du som udgangspunkt leve med. (Arkivfoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Livsstil

Du må leve med naboens blade i din have

Er du træt af at samle grene og rive blade op fra naboens træer i din have, så håb på en god dialog.
28. september 2020 kl. 13:00 Af Ritzau

Annonce

Din tagrende er stoppet, og du kan næsten ikke se din græsplæne for bunken af efterårsblade, der er kommet flyvende fra naboens træ.

Hos Videncentret Bolius modtager de ugentligt cirka 400 spørgsmål fra boligejere, og en del af dem handler om nabostridigheder.

Og i efteråret henvender folk sig typisk med spørgsmål om, hvad man stiller op med naboens blade og grene, der lander i haven eller på bilen og koster ekstra havearbejde.

Umiddelbart er der dog ikke meget, du kan stille op.

- Blade om efteråret er, hvad man må forvente, når man bor i et villakvarter, hvor der er træer og grønt, siger Tine Nielsen, der er brevkasseredaktør og fagekspert inden for bygningslovgivning hos Videncentret Bolius.

For mens hegnsloven udstikker de regler, der gør sig gældende, når det kommer til hækken mellem dig og din nabo, så findes der ikke klare regler for de enkeltstående træer.

Men klare regler eller ej, så er det altid en god idé at begynde en dialog, hvis noget er til gene for dig.

- Man kan foreslå at beskære træet selv eller hjælpe med udgifterne til det, siger Ulrik Nørregaard, der er advokat i Bremer Advokater.

Du kan også invitere naboen ind for at vise, hvilke udfordringer du har.

Fortæl, at inde fra din grund, der ser tingene ud på følgende måde, så derfor vil du høre, om I kunne skære lidt af træet.

- Undgå at udlægge det som et krav, og husk også at sætte dig i naboens sted, og gør det tydeligt, at du godt kan se, at træet er fantastisk inde fra deres side, siger Tine Nielsen.

Hvis din nabo ikke er samarbejdsvillig, er den eneste vej at anlægge retssag mod naboen.

- Men der skal meget til, før man kan få naboen dømt til at gøre noget ved problemet, siger Ulrik Nørregaard.

- Og nedfald fra træer som eksempelvis blade må man som udgangspunkt kunne tåle, fortsætter han.

Årsagen til det er, at genen ikke umiddelbart overstiger den naboretlige tålegrænse.

Hvor grænsen præcis ligger, vil i hvert enkelt tilfælde kræve en konkret vurdering.

Men hvis den gene, du oplever, viser sig at overstige den naboretlige tålegrænse, kan du højst sandsynligt få medhold ved domstolen, og naboen vil skulle bringe genen til ophør, forklarer Ulrik Nørregaard.

Eksempelvis kan der være grundlag for at føre en sag, hvis naboens træ overskrider skellet eller medfører markant skygge på din terrasse, og naboen ikke vil påtage sig ansvaret.

Derudover er din nabo som udgangspunkt erstatningsansvarlig, hvis vedkommendes træer medfører skade på din ejendom, forklarer Ulrik Nørregaard.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce