cookie-og-privatlivspolitik
Har du kun en smule blade liggende på græsplænen, kan du køre dem over med plæneklipperen, når de er tørre, da små bladdele kan fungere som mad for pindssvin og andre dyr. (Arkivfoto)
Har du kun en smule blade liggende på græsplænen, kan du køre dem over med plæneklipperen, når de er tørre, da små bladdele kan fungere som mad for pindssvin og andre dyr. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Efterårsbladene er en gevinst for din have

Medmindre det er større plamager, så kan du roligt lade efterårsbladene ligge på både græsplæne og i staudebede hen over vinteren. Faktisk er det en fordel.
19. oktober 2020 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Efterårsbladene daler ned over din have, mens du læser det her, og nu er spørgsmålet bare, hvad du skal gøre ved dem.

Hvis du plejer at rive både græsplæne og staudebede gennem hele efteråret, så er det på tide at gøre noget anderledes.

- Der er rigtig mange, der går og river blade sammen i deres haver, men der sker faktisk ikke det store ved at lade dem ligge, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

- Ude i naturen er der heller ikke nogen, der går og gør det, fortsætter hun.

Faktisk er bladene ligefrem en gevinst for din have. En række smådyr, mikroorganismer og svampe vil nemlig omsætte dem til humus, som dine planter kan få gavn af, og som kan forbedre jorden.

Desuden er bladene med til at beskytte mikrolivet i din have, da de har en isolerende virkning, hvilket er særlig gavnligt, hvis der opstår hård frost.

Den eneste negative effekt er, at bladene på længere sigt kan være gunstige for dræbersneglene.

- Sørg for til foråret at fjerne de blade, der ikke blev omsat, for sneglene kan rigtigt godt lide at gemme sig i bladene og lægge æg, siger Louise Møller.

Men vent, for de kan sagtens gøre gavn over vinteren.

Du kan sagtens lade bladene ligge i tykke lag i staudebede og køkkenhaver, men det kan være en god idé at fjerne nogle af dem på græsplænen, hvis laget bliver så tykt, at hele plænen er tildækket.

- Man skal gribe ind, hvis de ligger i større plamager og begynder at klistre, siger Kim Tang, der er landskabsarkitekt og en del af Danske Anlægsgartnere.

Sker det, kan græsplænen have svært ved at ånde.

En del af bladene vil blive omsat i løbet af vinteren, men det afhænger blandt andet af bladtypen.

- Tørre blade som bøg er lidt langsommere til at blive omsat, men de andre typiske bladarter i private haver er forholdsvis hurtige, siger Kim Tang.

Er de ikke blevet omsat, når foråret kommer, så kan stauder og andre planter godt vokse frem alligevel.

En anden grund til at holde igen med riven er, at du risikerer at ødelægge plænen ved det.

- Man kan godt rive sin have for meget, og for hver gang man gør det, kan man ikke undgå at tage græs med op, siger Kim Tang.

Han river selv det værste lag blade væk en til to gange i løbet af efteråret og bruger altid en rive med plastiktænder frem for jerntænder.

- Gør det, når vi kommer ind i en periode med tørt vejr, for så er bladene lettest at få af plænen, og man skader græsset mindst, forklarer han.

Riv bladene ind i bedene, eller lav dem til kompost i stedet for at køre dem på forbrændingen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce